Emile van Lent over Richard Strauss

26 februari 2014 om 00:00 Cultuur

HOEVELAKEN - Emile van Lent van de Hoevelakense Boekhandel 't Laakmannetje verzorgt op vrijdag 28 februari en vrijdag 7 maart in de boekhandel op de Wiekslag muzikaal culturele avonden. De eerste avond laat hij symfonieën en symfonische gedichten van componist Richard Strauss de revue passeren. ,,Op de tweede avond aangrijpende beelden uit zijn bekendste opera's, waarbij de bezoeker overrompeld zal worden door verbazingwekkend visionaire inzichten", licht Van Lent toe.

door Anneke Martini

Emile van Lent liep na zijn schooltijd stage bij Uitgeverij Spectrum en studeerde kort Muziekgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Op aanraden van zijn oudere broer, die er al studeerde, vervolgde hij na een jaar zijn studie aan de Folkwang Universiteit van Essen (Dld). ,,Een heel brede opleiding en speciaal op het gebied van opera, niet alleen de Duitse opera's." Na voltooiing van zijn studie legde Van Lent zich toe op het recenseren in bekende Nederlandse bladen, onder andere De Tijd-Maasbode en Mens en Melodie. Maar zijn ervaringen in de uitgeverswereld waren van dien aard, dat hij opnieuw koos voor de uitgeverij. Sinds 1983 is hij eigenaar van boekhandel 't Laakmannetjedie, die sinds 2004 als zelfstandige zaak functioneert.

,,Met de belofte destijds van de gemeente Hoevelaken dat het dorp zou uitgroeien tot 12.000 inwoners heb ik bewust gekozen voor deze locatie. Helaas moet ik zeggen dat ook wij nu in moeilijk vaarwater zitten; het zijn zoals bekend moeilijke tijden voor de boekhandel," zegt Emile van Lent.

Hij vervolgt over het onderwerp van de twee culturele avonden die Van Lent houdt: ,,Richard Strauss is geboren in 1864 in een rustige wijk van München. Hij domineerde met Gustav Mahler de neo- romantische muziekperiode van eind 19e en begin 20e eeuw, terwijl om hem heen vernieuwers, zoals de tien jaar jongere Arnold Schönberg, zich stortten op de atonaliteit. Strauss volgde de vernieuwingen wel degelijk, maar deed er slechts gedeeltelijk aan mee. Er zal niet alleen worden ingegaan op zijn composities en zijn leven, maar zeker ook op de boeiende periode aan het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw. Strauss' kijk op de wereld zat zodanig gevangen in de muziek, dat hij het laatste decennium van zijn leven met bijna desastreuze gevolgen tegen de klippen op de ogen probeerde te sluiten voor de wreedheden van het Naziregime. Zijn muzikale kwaliteiten zijn onmiskenbaar en zijn zwanenzang, de 'Vier letzte Lieder', grijpt menigeen emotioneel naar de keel. Richard Strauss stierf in 1949."

> Toegangsprijs 5 euro per avond. Aanvang 19.30 uur; einde lezing rond 22.15 uur. In verband met het aantal zitplaatsen is een snelle reservering - voor een of twee lezingen - gewenst in de boekhandel of via een bericht naar info@hoevelakenseboekhandel.nl

advertentie
advertentie