Kerkradio in Nijkerk

20 februari 2014 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - In Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken beschikt een aantal kerken over kerkradio. Deze gemeentes hebben in hun kerkgebouw een kerkzender staan en ook een antenne op het dak. Van het Agentschap Telecom van het ministerie van Economische Zaken hebben zij een vergunning gekregen om kerkdiensten te mogen uitzenden. Deze kerken zijn overgegaan op kerkradio omdat de oude kerktelefoon van de KPN te duur werd. Omdat kerkradio ook een evangelisatorisch aspect heeft is het goed om eens wat meer publiciteit te geven aan het functioneren van de de kerkradio in de diverse Nijkerkse gemeentes.

De voordelen van kerkradio zijn groot. Het luisteren naar de kerkradio gratis, alleen voor de zendvergunning moet worden betaald. Het bereik is 3 tot 5 km hemelsbreed. Maar bij gebruik van een buitenantenne is makkelijke een afstand tot 20 km te overbruggen. Vanuit Nijkerk kan meegeluisterd worden in Harderwijk, Ermelo, Barneveld, Kootwijk, Amersfoort en Hoogland. Er zijn geen beperkingen aan het aantal luisteraars binnen het zenderbereik. De ontvangst is mogelijk met een vaste of mobiele kerkradio-ontvanger. Er zijn meerdere systemen in Nederland beschikbaar voor het toepassen van kerkradio. Ook is er website waar u meer informatie hierover aantreft www.kerkradio.nl <http://www.kerkradio.nl/>

In de Gereformeerd Kerk is de kerkradio bedoeld voor zieken en thuiszittende mensen die (tijdelijk) niet meer naar de kerk kunnen. Speciaal voor deze doelgroep worden de kerkdiensten per kerkradio uitgezonden. Op verzoek kan wekelijks de "Orde van Dienst" van de diensten die op zondag worden uitgezonden, worden thuis bezorgd. De gereformeerde kerk kent een kerkradio commissie die zich met dit stuk evangelisatiewerk bezighoudt. Contactpersoon is de heer E. van Bloemendaal, 2462538.

In de Hervormde Kerk is de doelgroep hetzelfde alleen zijn de verantwoordelijkheden anders belegd. Indien iemand een kerkradio wil hebben omdat kerkbezoek onmogelijk dan wel moeilijk is dient hij of zij contact op te nemen met de wijkouderling. Samen met de wijkpredikant wordt dan naar een oplossing gezocht. Voor de technische en financiële kant van de kerkradio is het college van kerkrentemeesters verantwoordelijk. Alleen indien er sprake is van een tijdelijke situatie kunt u direct contact opnemen met de heer W. Demmer, 2452961. Hij zorgt dan dat er voor een tijdje een kerkradio-ontvanger bij u wordt geplaatst. (Kijkt u voor de Hervormde Gemeente Nijkerkerveen en Hoevelaken op de website van de desbetreffende kerken).

Naar verwachting zal in de toekomst de kerkradio gaan verdwijnen en kerkdiensten steeds meer via internet worden uitgezonden. Langzamerhand zien we dat steeds meer kerken hiertoe overgaan. Het mooie is dat dan op een vakantie in het buitenland naar de eigen kerkdienst kan worden geluisterd. Een andere bijkomend voordeel van een uitzending via internet is dat een uitzending ook later kan worden beluisterd. Tenslotte zien we dat steeds meer kerken met kerk TV beginnen. Dit is een geheel nieuwe ontwikkeling die de kerkdienst in de huiskamer van de gemeenteleden brengt. Het kan nog wel even duren maar toch lijkt hier de toekomst te liggen voor ook de Nijkerkse kerken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie