Nijkerkse gemeente biedt hulp aan Malawi

20 februari 2014 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Na de zomervakantie van 2013 heeft de kerkelijke gemeente van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt in Nijkerk (GKV) 'het feest van genade' gevierd. Elke week kwam de gemeente in kleine groepen een avond bij elkaar. De laatste avond is er gesproken over 'Missionair zijn'. Dichtbij huis en veraf! De vrucht van deze afsluitingsavond heeft mede vorm gekregen in het gemeenteproject Kabila Village in Malawi, dat op een gemeentevergadering in het najaar geïntroduceerd is.

door Maria Stoorvogel

Kabila Village is een dorp in Malawi. Malawi ligt in de oostelijke helft van Afrika en grenst aan Zambia, Tanzania en Mozambique. In Kabila Village wonen ruim 2700 mensen. De gemeenschap is afhankelijk van zelfvoorzienende landbouw om in hun levensonderhoud te voorzien. In Malawi werkt Red een Kind samen met de organisatie Livingstonia Synod AIDS Program, kortweg Lisap. Dit is een hulporganisatie van de presbyteriaanse kerk in Malawi (presbyteriaanse kerken hebben veel overeenkomsten met gereformeerde kerken). Red een Kind en Lisap willen programma's in dorpen uitvoeren die erop gericht zijn dat de dorpen na vijf tot tien jaar zonder hulp verder kunnen. Er is dan écht iets veranderd op het gebied van gezondheid, onderwijs, kansen voor de toekomst van kinderen en inkomsten voor de ouders.

De situatie voor de komst van hulp

Hoe was (en is nog voor een deel) de situatie voor de hulp kwam van Red een Kind en Lisap sinds 2011? Om een paar voorbeelden te noemen: er was en is nog geen veilig water op loopafstand van de gemeenschap - er zijn veel vroege zwangerschappen onder jongeren (door gebrek aan zelfbeheersing en voorbehoedsmiddelen) en daardoor veel gedwongen huwelijken - er is drugs- en alcoholmisbruik bij jonge mannen en oudere mensen - er zijn gearrangeerde huwelijken, waarbij jonge meisjes worden gedwongen te trouwen met oudere mannen, die voor een beter inkomen vaak in Zuid-Afrika werken - er zijn veel vroegtijdige schoolverlaters. Vaak komt dit door het ontbreken van een rolmodel. In de omgeving is er bijna geen meisje dat ooit verder gekomen is dan niveau 0. Op dit punt is er gebrek aan aanmoediging door ouders of voogden. De waarde en het belang van het onderwijs voor de kinderen wordt nauwelijks ondersteund.

Plannen voor de komende jaren zijn o.a. waterputten slaan, zodat meer gezinnen veilig drink water gebruiken, extra klaslokalen voor de basisschool bouwen en meer leerkrachten aantrekken. Cursussen lezen en schrijven geven voor volwassenen. Het vormen van moedergroepen en kinderbeschermingscomités, onder andere om te voorkomen dat kinderen vroegtijdig stoppen met school. En nog veel meer! Heel ambitieus. Er zal hiervoor ook veel gelobbyd moeten worden bij de overheid.

De gemeente van de GKV Nijkerk stelt zich garant voor dit diaconale project, zowel financieel als door persoonlijke betrokkenheid.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie