'Het homobeleid in Rusland komt voort uit onwetendheid'

17 februari 2014 om 00:00 Nieuws

HOEVELAKEN - Thijs Smeenk was als journalist van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) al aanwezig bij de Olympische Spelen van Vancouver en Londen, maar de Spelen in Sotsji zijn voor de Hoevelaker (31) toch wel extra bijzonder. Als homoseksueel volgt hij de discussie rond de rechten voor homo's in olympisch gastland Rusland met bovengemiddelde interesse. ,,Het standpunt van de Russen op het gebied van homoseksualiteit is niet eens vreemd. Het komt voort uit onwetendheid. Mensen worden opgevoed met het idee dat het niet bestaat."

door Paul Nolens

Vorige week was Smeenk aan het werk in het Holland Heineken Huis, toen de Russische president Vladimir Poetin een bezoekje bracht aan de Nederlanders. Verbaasd keek hij toe hoe de machtige president werd onthaald. ,,Ik had het idee dat veel mensen waren vergeten waar hij voor staat en wat hij doet. Hij werd binnengehaald als een grote held. Blijkbaar gaat dat zo. Het is natuurlijk geen toeval dat Poetin deze weken zijn gezicht laat zien bij de landen die veel kritiek hebben geuit op zijn beleid." Het steekt de Hoevelaker dat Nederland met een zware delegatie hoogwaardigheidsbekleders naar het homofobe Rusland is gekomen, 'om de dialoog aan te gaan'. ,,Al ruim voor de Olympische Spelen heeft het COC in Rusland (vereniging ter bevordering van de homo-emancipatie red.) aangegeven dat het geen zin heeft om de dialoog aan te gaan over de behandeling van homo's in Rusland. Daarom had wat mij betreft de Nederlandse delegatie minder zwaar moeten zijn."

Smeenk respecteert de keuze van sporters om zich tijdens de Olympische Spelen niet bezig te houden met homo-emancipatie. Toch hoopt hij dat er sporters bereid zijn een statement te maken, bijvoorbeeld tijdens de sluitingsceremonie die aanstaande zondag plaatsvindt. Zo zou hij graag zien dat Ireen Wüst, zelf biseksueel, na haar wedstrijden 'in actie' komt. ,,Wüst wil zich tijdens het toernooi alleen richten op haar sport. Prima, maar wel jammer. Als iemand duidelijk kan maken dat je zelf geen invloed hebt op wie je valt, is zij het wel. Het zou mooi zijn als ze zondag alsnog een statement maakt."

De waarde van een groot sporter die homoseksualiteit tijdens een groot evenement als de Olympische Spelen bespreekbaar maakt, is volgens Smeenk onschatbaar. ,,Zelf geef ik namens het COC voorlichting op scholen. Ik merk, iedere keer als ik met scholieren over homoseksualiteit praat, dat er zo makkelijk veel onwetendheid kan worden weggenomen. Als je het zo bekijkt, is het standpunt van de Russen op het gebied van homoseksualiteit niet eens vreemd, het komt voort uit onwetendheid. Mensen worden opgevoed met het idee dat het niet bestaat. Als ik, als simpele journalist, al zo veel onwetendheid kan wegnemen, kan je nagaan wat voor een impact het heeft als een sportheld het zegt.''

Voetbal

De Hoevelaker worstelde zelf jaren met zijn geaardheid. Bang voor de reacties heeft hij tien jaar lang verzwegen dat hij op jongens valt. Hij stopte in zijn puberteit zelfs met voetballen bij SC Hoevelaken, omdat hij zich niet meer op zijn plek voelde tussen de 'stoere' voetballers. ,,Luister maar eens om je heen op een voetbalveld, 'homo' als scheldwoord zit er echt ingebakken. Ik voelde me er steeds ongelukkiger bij. Ik moest me voor mijn gevoel als hetero gedragen óf uit de kast komen. Ik stopte toen maar met voetbal."

Zijn 'coming out' liet nog heel wat jaren op zich wachten. Pas op zijn 23ste vertelde Smeenk aan zijn ouders dat hij homoseksueel is. ,,En toen heb ik nog niet doorgepakt. Op mijn werk heb ik het later pas verteld. Ik werkte toen nog als voetbalverslaggever voor het ANP en ik was bang voor de reacties van de macho voetbalwereld. Maar dat viel ontzettend mee."

Bevrijd

Inmiddels is Smeenk zelf weer gaan voetballen. Hij trapt wekelijks een balletje in Hoevelaken 8 en voelt zich helemaal thuis tussen zijn voetbalvrienden. ,,Iedereen gaat heel normaal om met mijn geaardheid. Het gaat, over het algemeen, echt de goede kant op met de acceptatie van homoseksualiteit. Jongeren van tegenwoordig weten meer van de wereld en zijn meer en meer open over dit soort gevoelens. In Hoevelaken en Nijkerk krijg ik ook nooit vervelende reacties. Mensen waarderen dat ik er zo open over ben en dat ik de problemen, waar ik in mijn jeugd tegenaan ben gelopen, bespreekbaar maak. Die openheid werkt voor mij bevrijdend en dat gun ik alle jongens en meisjes die worstelen met hun geaardheid. Voor mij is het werk gedaan als het vanzelfsprekend is dat het niet uitmaakt op wie of wat je valt. Dat je geaardheid niet meer dan een tussenzin is."

advertentie
advertentie