'Herdenken is meer dan twee minuten stilte'

14 februari 2014 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Een stille tocht langs oorlogsmonumenten in Nijkerk en een herdenkingsplechtigheid en defilé bij en langs het monument "1940-1945" in het Van Reenenpark; dat is wat de Commissie Herdenkingen en Plechtigheden jaarlijks organiseert. Als je het de commissie vraagt, is herdenken meer dan die tocht en de twee minuten stilte op 4 mei. De commissie wil het gesprek over vrede en vrijheid gaande houden.

Ronald van de Veen maakte als scout kennis met de plechtigheid in het Van Reenenpark. Ruim 25 jaar was hij voorzitter en nog altijd is hij actief bij de Commissie Herdenkingen en Plechtigheden betrokken. Om gezondheidsredenen gaf hij de voorzittershamer door aan Dim Jansen, maar Ronald blijft meedenken over Dodenherdenking in Nijkerk. Dim werd in oorlogsjaren geboren. Hij herinnert zich de herdenkingen bij provisorisch opgestelde monumenten in de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog. "Later maakten de opstanden in Oost-Duitsland en Hongarije tegen de Russische overheersing diepe indruk op mij. Die mensen vochten voor iets dat wij al hadden", zegt de oud-beroepsmilitair.

Werken aan vrede en vrijheid

Naast Dim en Ronald bestaat de commissie uit Nadya Aboyaakoub-Akkouh, Birgit Gerth-Oosterhuis, Werner de Coninck en Nelleke den Besten. Nadya is geboren en getogen in de door WO II getekende stad Rotterdam. "In ons eigen wijkje waren er tal van verwijzingen die ons dagelijks aan de oorlog herinnerden. Het is belangrijk om stil te staan bij de gruwelen van oorlogen en onvrijheden, ook in Nijkerk. Verhalen van toen geven ons opdrachten voor vandaag: respect, tolerantie, vrede ." Werner benadrukt dat vrijheid niet vanzelfsprekend is: "'Those freedoms are not a gift from heaven. We must fight for them every day'", citeert hij Simon Wiesenthal. "Wie vandaag niet aan vrijheid en vrede werkt, zal beide morgen verliezen", zegt Werner.

Vrijheid geef je door

Nelleke bekent dat zij zich nooit zo goed raad wist met de stilte op 4 mei. "Omdat ik niet weet wat oorlog is, probeerde ik me dan fragmenten uit films voor de geest te halen. Door mijn betrokkenheid bij de commissie ben ik er meer mee bezig en dat maakt herdenken voor mij betekenisvoller." Birgit geeft aan dat herdenken draait om het levend houden van ons collectief bewustzijn. "Bijna 70 jaar na het einde van WO II is het lastig je voor te stellen hoe het is om in angst en onzekerheid te leven", zegt zij. Om die reden maakt de commissie in samenwerking met woonzorgcentrum Huize St. Jozef ontmoetingen mogelijk tussen ouderen die oorlog meemaakten en jongeren.

Dialoog

Het gesprek tussen ouderen en jongeren is niet het enige gesprek dat de commissie wil faciliteren. Alle Nijkerkers zijn welkom mee te praten op www.facebook.com/4en5meiNijkerk en www.twitter.com/4en5meiNijkerk.

advertentie
advertentie