Ludwig van Beethoven in boekhandel 't Laakmannetje

13 februari 2014 om 00:00 Nieuws

HOEVELAKEN - Om opera breder bekend te maken bij het publiek, organiseert Emile van Lent jaarlijks een lezing over een componist in boekhandel 't Laakmannetje. Op vrijdag 1 maart houdt hij een lezing over 'Freudentanz und Trauermarsch' van Ludwig van Beethoven. Op toegankelijke wijze zullen enkele bijzonderheden en kenmerken worden aangestipt over de Vierde en de Zevende, waarna deze twee belangrijke symfonieën in een zeer bijzondere uitvoering volledig ten gehore worden gebracht en op een groot scherm getoond.

door Anneke Martini

Aanvankelijk studeerde Emile van Lent muziekwetenschappen aan de Universiteit van Utrecht, maar stapte over naar de Folkwang Universität in Essen, waar hij afstudeerde op het gebied van Deutsche Oper. Lachend zegt Emile van Lent: ,,Een leuke studie. Vooral omdat je vrijkaarten kreeg voor veel voorstellingen. Gedurende drie jaar leerden wij er veel achtergrondinformatie over opera's."

Zijn eerste lezing over een complete opera hield de Hoevelaker drie jaar geleden in De Haen. Die werd met zoveel enthousiasme ontvangen met een zo goede respons, dat hij besloot in zijn boekhandel lezingen te gaan geven. Deze vinden nu jaarlijks plaats. Daarnaast verzorgt Emile lezingen in boekwinkels in den lande en geeft hij cursussen over opera. Recent, in het kader van het Verdi en Wagnerjaar, over deze beide componisten.

Van Lent over de inhoud van zijn lezingen: ,,Beethovens negen symfonieën, voor het eerst opgevoerd tussen 1800 en 1824, fascineren ons anno 2013 nog altijd. Volgens Herman Hesse roepen deze werken een scala aan tegenstrijdige emoties tegelijk in ons op: Van pijn tot vreugde en alles daar tussenin. In de overgang van de 18e eeuw naar de 19e eeuw was Beethoven een wegbereider voor de Romantiek. Richard Wagner was stellig van mening dat bij hem het componeren van symfonieën was opgehouden. Niemand zou er ooit nog iets aan kunnen toevoegen, laat staan verbeteren. De eerste, ook al geniale, symfonieën van Ludwig van Beethoven werden nog op traditionele gronden gecomponeerd. Daarna, tijdens de eerste jaren na 1803, legde de ras-symfoniker Beethoven vernieuwende maatstaven aan en zette hij muzikale monumenten neer. Dat geldt met name ook voor de Vierde en de Zevende. Op toegankelijke wijze zullen enkele bijzonderheden en kenmerken worden aangestipt, waarna deze twee belangrijke symfonieën in een zeer bijzondere uitvoering, waarover ook het nodige wordt verteld, volledig ten gehore worden gebracht en op een groot scherm getoond."

> Vooraf, tijdens de pauze en na afloop kan er gedurende enige tijd nog worden nagepraat onder het genot van hapjes en drankjes. Datum/tijd: 1 maart om 20.00 uur. De toegangsprijs is 7,50 euro inclusief consumpties. In verband met de capaciteit is aanmelding vooraf gewenst. Dit kan in de boekhandel en per e-mail info@hoevelakenseboekhandel.nl

advertentie
advertentie