Internationale Vrouwendag met thema 'Moed'

13 februari 2014 om 00:00 Nieuws

HOEVELAKEN - Met haar voorstelling 'Aletta Jacobs' is actrice Marijke Kots gast op de Internationale Vrouwendag in De Haen in Hoevelaken. Bestuurslid van 'Vrouwen voor Vrede', Janne Poort- van Eeden geeft in een openingsrede haar visie op deze dag. Marijke Kots laat in haar optreden een andere Aletta Jacobs zien: Een vrouw met een ongekend rechtvaardigheidsgevoel, die zich inzet voor de gelijkwaardigheid van man en vrouw. Maar ook een vrouw met twijfels en met vragen. Over het thema 'Moed' zei Michelle Obama eens: ,,De geschiedenis heeft ons geleerd dat moed besmettelijk kan zijn."

door Anneke Martini

De ontvangst in De Haen begint een welkomsdrankje en de mogelijkheid tot het bezoeken van de diverse stands. De avond wordt afgesloten met een hapje, een drankje, de gelegenheid na te praten en de stands te bezoeken. Via Emax Domina zijn er mooie en verantwoord gecreëerde en kleurrijke producten uit India te koop, gemaakt van afval of gerecycled materiaal maar toch van goede kwaliteit. Boekhandel 't Laakmannetje verkoopt boeken die aansluiten bij het onderwerp van deze avond. Er is informatie over de actie van Amnesty begin maart en tevens is er informatie over de organisaties 'Vrouwen voor Vrede' en 'Vrouwen van Nu'.

Aletta Jacobs

Aletta Jacobs werd in 1854 in Sappemeer geboren als dochter van een huisarts. Zij werd met toestemming van staatsman Thorbecke in 1871 als eerste Nederlandse studente toegelaten tot de Universiteit van Groningen. Na haar medische studie vestigde Aletta zich als huisarts in Amsterdam en daarmee was zij de eerste vrouwelijke arts in ons land. Aletta Jacobs pleitte onder meer voor verbetering van de werkomstandigheden voor winkelpersoneel alsmede voor betere hygiënische woonomstandigheden. Aletta Jacobs kreeg hierbij veel steun van haar man Carel Victor Gerritsen. Hij was een radicaal gemeenteraadslid en werd later wethouder van Amsterdam.

Vanaf 1883 stond zij op de barricaden voor de strijd om het vrouwenkiesrecht en was zij sterk betrokken bij de oprichting van de Wereldbond voor Vrouwenkiesrecht. Tijdens de Eerste Wereldoorlog zette zij zich in voor de vrede. In 1915 organiseerde Aletta Jacobs het Internationale Congres in Den Haag en bood samen met Jane Adams de resoluties aan de regeringsleiders van de oorlogvoerende staten aan. Zij stierf in 1929 in Amsterdam.

Marijke Kots wil in deze voorstelling een andere Aletta laten zien, een vrouw die niet alleen maar opkomt voor de gelijkwaardigheid van man en vrouw, maar ook haar eigen onzekerheden kende.

De Werkgroep Internationale Vrouwendag in Hoevelaken die deze avond organiseert, bestaat uit Han Both, Trees Brouwer en Tineke Burger. ,,Aletta Jacobs moest heel wat barrières nemen en daarom hebben wij gekozen voor het thema 'Moed'. De manier waarop je in het leven staat vraagt soms om een moedige houding. Met deze voorstelling willen wij daar graag nog eens aandacht voor vragen."

De Werkgroep Internationale Vrouwendag nodigt belangstellenden uit om op woensdag 5 maart om 20.00 uur in Grand Café en Zalencentrum De Haen op Brink 10, deze bijeenkomst bij te wonen. De toegangsprijs is 5 euro bij binnenkomst, vanaf 19.30 uur, te voldoen.

advertentie
advertentie