13 februari 2014 om 00:00 Nieuws

Wat nou bezuinigingen? Stappen!

In 1917 kregen in Nederland alle mannen van 25 jaar en ouder recht om te stemmen. In 1919 kregen ook alle vrouwen van 25 jaar en ouder stemrecht. In 1946 werd die minimumleeftijd verlaagd tot 23 jaar, in 1963 tot 21 jaar en in 1972 tot 18 jaar. Nu al gaan er stemmen op om mensen vanaf 16 jaar stemrecht te geven. Ondertussen zagen jongeren jarenlang het belang van naar de stembus gaan niet in. Eén druppel regen was al genoeg excuus om de stembus links te laten liggen. Zou dat nu door een hele duidelijke stemwijzer veranderen?

Terwijl iedereen het over zorg, welzijn en bezuinigingen heeft, kiezen jongeren een ander pad. Verdiepen in partijprogramma’s is niet chill. Ruimere sluitingstijden, dat komt aan. Op de facebookpagina 'JeugdvanNijkerk' wordt de Nijkerkse jeugd aangeraden VVD, PRO'21 en de Lokale Partij te stemmen. Want dat zijn de partijen die achter ruimere sluitingstijden voor de horeca staan. Alhoewel, de Lokale Partij wil eerst nog met de horeca overleggen en stemde tegen een motie voor ruimere sluitingstijden. Dan toch maar de VVD , of PRO21?

Stappen doen jongeren toch wel. Is het niet in de te vroeg gesloten kroegen in Nijkerk, dan is het wel buiten Nijkerk. Maar, wat gebeurt er dan in de kilometers tussen huis en de uitgaansplek buiten Nijkerk. En dat is nog maar één punt. Bert en John Veer strijden al jaren ervoor om van Nijkerk geen achterstandswijk qua stapgelegenheid te maken. Lukt het niet met overleggen en lobbyen? Dan zijn daar gelukkig nog altijd de social media!

Op de facebookpagina haasten de VVD-ers zich om flink duidelijk te maken dat ze inderdaad de ruimere sluitingstijden steunen. Slim, want de pagina wint aan populariteit en voordat je het weet blijft er bij de jongeren alleen maar hangen dat de VVD goed voor het uitgaansleven is. PRO’21 en de Lokalen zullen één dezer dagen ook het licht zien en zich flink op de pagina gaan profileren om de jongeren de juiste vakjes te laten kleuren.

De andere partijen lachen als een boer met kiespijn. ,,VVD, PRO'21 en de Lokalen zijn de gelukkige partijen waarop de jeugd zou moeten stemmen? Alleen de jeugd? Nee, iedereen, dus ook oudere jongeren en jongere ouderen kunnen het stemadvies serieus nemen en op 19 maart als leidraad voor hun keuze in het stemhokje nemen.” Aldus de initiatiefnemers achter de pagina.

Als de jeugd dit massaal oppakt zal er een unicum in Nijkerk ontstaan: jongeren drukken dan een flinke stempel op de verkiezingen. En dat recht hebben ze. We leven in een democratie en social media versterken deze democratie. Zorgt het voor kort-door-de-bocht-stemmen van jongeren? Ook dat is democratie. Want iedereen kan een initiatief zoals deze pagina opzetten. De juiste snaar, de juiste boodschap. De beste vertaler naar de doelgroep wint de race.

Janneke van Heugten vanwege het Politiek Café in de bibliotheek.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie