Afspraken over resultaten voor- en vroegschoolse educatie

12 februari 2014 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - De scholen, peuteropvang, kinderopvang, jeugdgezondheidszorg en de gemeente slaan de handen ineen om kinderen van 2 tot 6 jaar optimale ontwikkelingskansen te bieden. Kinderen kunnen hierdoor een zo goed mogelijke start maken in groep drie van de basisschool. ,,Het is belangrijk dat alle jongeren hun talenten kunnen benutten en met een diploma van school gaan. Daarvoor moeten we kinderen al op jonge leeftijd voldoende kansen bieden", aldus wethouder René Windhouwer. De gezamenlijke afspraken zijn vastgelegd in een convenant, dat op 12 februari 2014 is ondertekend.

Voor- en vroegschoolse educatie (VVE)

Jonge kinderen bij wie een achterstand geconstateerd wordt op het gebied van taal, beginnend rekenen of de sociaal-emotionele ontwikkeling worden door het consultatiebureau verwezen naar voor- en vroegschoolse educatie. De voorschoolse educatie vindt plaats bij de peuteropvang en kinderopvang, de vroegschoolse educatie in groep 1 en 2 van de basisscholen. Met behulp van een speciaal programma worden kinderen gestimuleerd in hun ontwikkeling, met het doel de ontwikkelingsachterstand te verkleinen.

Gemaakte afspraken

Op 12 februari is het convenant door 19 partners ondertekend. In het convenant zijn afspraken gemaakt over bijvoorbeeld de doelgroep van VVE, hoe de overdracht van informatie van de voorschoolse periode naar de basisschool plaatsvindt en wat de rol van het consultatiebureau is om de kinderen te begeleiden naar VVE. Ook het belang van ouderbetrokkenheid en de resultaten die nagestreefd worden met dit programma zijn opgenomen.

KIJK!

In het schooljaar 2013-2014 zijn peuteropvang en kinderopvang gestart met het observatiesysteem KIJK! Het convenant sluit aan op deze ontwikkeling. Met het kindvolgsysteem worden kinderen geobserveerd en gevolgd in hun ontwikkeling. Op basis van deze observaties kunnen pedagogisch medewerkers gerichte spelactiviteiten aanbieden om het kind te stimuleren in de ontwikkeling en, als het nodig is, ook eerder hulp bieden. Als het kind naar de basisschool gaat, wordt de informatie vanuit KIJK! overgedragen.

Doorgaande ontwikkelingslijn

Bijna alle schoolbesturen, kinderdagverblijven en peuteropvangcentra doen mee. De gemeente hoopt dat op termijn alle partners het convenant ondertekenen, zodat de doorgaande ontwikkelingslijn voor alle kinderen in de gemeente zo goed mogelijk gewaarborgd wordt.

Op de foto: achterste rij vlnr: Asja Godthelp (kinderopvang Prokino), René Windhouwer (wethouder gemeente Nijkerk), Adri Verweij (Educatis), Dorien van Brummelen (peuteropvang De Triangel), Eveline Trap (kinderdagverblijf Het Kabouterhuis), Henk van der Zwaag (stichting Eem-Vallei Educatief), Alex Lucassen (kinderopvang 't Klimrek).

Voorste rij vlnr: Ernst Waardenburg (namens Hervormde Schoolvereniging Nijkerk), Astrid Reichardt (kindcentra en peuteropvang PCO Gelderse Vallei), Jan Overweg (Geref. Schoolvereniging Veluwe Plus).

Wel ondertekend, maar niet op de foto: Martin v.d. Brink (PCO Gelderse Vallei), Gerard Hogerwerf (Het Baken), Bertus van de Berkt (stichting Hervormde Scholen De Drieslag), Henk Büscher (namens de Koningin Emmaschool), Jos Berens ('t Blokhuus), Gonda Peters (Stichting Peuterspeelzaal Hoevelaken), Petra Koudstaal (kinderdagopvang Jabadabadoe), Maurice Damen (Icare).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie