Geen kleine detailhandel in uitbreiding De Havenaer

11 februari 2014 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - De Nijkerkse Ondernemers Vereniging en de eigenaar van het woon- en lifestylecentrum De Havenaer, Bert van Doggenaar, zijn maandagavond tot overeenstemming gekomen over de invulling van de uitbreidingsplannen van het centrum aan de Westkadijk. In het nieuw te bouwen deel zal uitsluitend detailhandel worden gevestigd met een verkoopoppervlakte van 600 m2 of meer.

door Margreet Hendriks

Onder de Nijkerkse ondernemers was grote onrust ontstaan nadat onlangs aan het licht kwam dat Van Doggenaar vergevorderde plannen heeft voor een forse uitbreiding van centrum De Havenaer. Aan de Westkadijk 13/14, de plek waar vroeger villa Hulkestein stond, is een multifunctionele uitbreiding van zo'n 6500 m2 gepland. De bestemming maakt naast de vestiging van onder andere kantoren, dienstverlening, evenementen en een indoor-speelvoorziening ook detailhandel mogelijk. De Nijkerkse ondernemers vrezen echter dat het realiseren van extra winkelruimte voor detailhandel in De Havenaer een serieuze bedreiging gaat betekenen voor de binnenstad van Nijkerk. Deze uitbreiding staat overigens helemaal los van de mogelijke vestiging van de supermarktketen Lidl in het pand van de Havenpoort aan de Amperestraat, waartegen is door de NOV ook geen bezwaar aangetekend.

Op het moment dat de ondernemers lucht kregen van de uitbreidingsplannen aan de zijde van de Westkadijk bleek de inspraakprocedure voor het ontwerpbestemmingsplan De Havenaer 2013 al voorbij te zijn. Omdat zowel de NOV als projectontwikkelaar Aprisco, die bezig is met de nieuwbouw aan de Oosterpoort, hun ernstige zorgen over deze ontwikkeling alsnog kenbaar hebben gemaakt in de vergadering van de raadscommissie is de besluitvorming door de gemeente aangehouden. Partijen werden daarbij uitgenodigd om met elkaar aan tafel te gaan zitten om te kijken of er een voor beiden aanvaardbare oplossing kon worden gevonden.

Na lang onderhandelen heeft de NOV maandagavond aan haar leden een compromis voorgelegd waarin werd overeengekomen dat de winkelunits in de uitbreidingslocatie een minimale verkoop-vloeroppervlak moet hebben van 600 m2. Het NOV-bestuur is van mening dat met deze metrage-eis de concurrentie voor de binnenstad beperkt blijft, ook nadat duidelijk is geworden dat nadere afspraken omtrent bijvoorbeeld branchering niet haalbaar zijn. Na enige discussie hebben de leden van de NOV het door het bestuur voorgestelde compromis met grote meerderheid aanvaard. De overeenkomst werd vervolgens ter plekke getekend door het bestuur van de NOV en de heer Van Doggenaar. Gezamenlijk zullen zij aan de gemeenteraad verzoeken om deze afspraken middels een amendement in het vast te stellen bestemmingsplan op te gaan nemen.

Projectontwikkelaar Aprisco heeft zich overigens niet gevoegd in de overeenkomst tussen de NOV en Van Doggenaar. Aprisco blijft van oordeel dat winkels op een dergelijke perifere locatie gekoppeld moeten zijn aan het oorspronkelijke woon- en lifestyle thema van het centrum. In hun compromisvoorstel wilden zij niet verder gaan dan in elk geval winkels tot 1000 m2 verkoop-vloeroppervlak gekoppeld te laten zijn aan het thema en de invulling van winkels vanaf 1000 m2 vrij te geven.

Zowel Bert van Doggenaar als het NOV-bestuur toonde zich maandagavond tevreden met het bereikte akkoord. ,,Dit was voor ons het maximaal haalbare'' stelde NOV-voorzitter Gerard van den Tweel vast. Hij doelde hierbij op het feit dat de onderhandelingen over het opnemen van extra eisen in het bestemmingsplan pas zijn gestart nadat de procedure eigenlijk al was afgerond. Ook Bert van Doggenaar zei blij te zijn met de uiteindelijke overeenstemming. ,,Het betekent voor mij heel veel dat we dit in goede harmonie hebben kunnen oplossen.'' Van Doggenaar had in de vergadering nog eens benadrukt dat aan zijn uitbreidingsplannen voor De Havenaer onderdeel zijn van een jarenlang proces. De bestemmingsmogelijkheden van het perceel Westkadijk 13/15 liggen dan ook al vast sinds de vaststelling van het bestemmingsplan Bedrijventerrein 1 in 2012, waarvan het terrein onderdeel uitmaakt. De invulling van het bouwvlak maakte het bestemmingsplan De Havenaer noodzakelijk. Volgens Van Doggenaar is het trouwens nog maar de vraag of er in de uitbreiding aan de Westkadijk veel winkelruimte gaat komen. Hij is al geruime tijd in gesprek met een exploitant voor een grote indoorspeelvoorziening en gegadigden voor kantoorruimten.

Naast tevredenheid over het bereikte akkoord werden er maandagavond ook nog wat kritische noten gekraakt over de rol van de gemeente in deze kwestie. Men verbaasde zich erover dat de Nijkerkse ondernemers, als belanghebbenden, door de gemeente nooit actief zijn geïnformeerd over dergelijke belangrijke ontwikkelingen in de stad. Ontwikkelingen die bovendien volgens velen ook nog eens in tegenstrijd lijken te zijn met de recente, door gemeente en ondernemers gezamenlijk ontwikkelde, binnenstadsvisie. Het bestuur heeft toegezegd het ongenoegen hierover kenbaar te zullen maken aan het gemeentebestuur.

.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie