4 februari 2014 om 00:00 Nieuws

Ingezonden

In de Stad Nijkerk van afgelopen woensdag is de column van Janneke van Heugten geplaatst met de titel 'De buurvrouw helpt jouw kind wel van zijn verslaving af', waarin Janneke zich afvraagt of de gemeente Nijkerk wel op tijd klaar is voor de decentralisatie van de Jeugdzorg vanaf 1 januari 2015. Als lijsttrekker voor het CDA Nijkerk-Hoevelaken wil ik graag door deze ingezonden brief op de column reageren.

Beste Janneke, zoals de Jeugdzorg nu werkt, is onhoudbaar. Bij gezinnen met opvoedproblemen komen soms wel vijftien hulpverleners over de vloer die in menig geval langs elkaar heen werken, te vaak wordt er 'over' ouders en kinderen gesproken in plaats van 'met'. Kleine opvoedproblemen worden onnodig groot gemaakt en kinderen krijgen soms onnodig allerlei labels opgeplakt. Er moet dus iets veranderen. Maar hoe dan?

Het CDA gelooft in een samenleving waarbij het gezin en de familie het fundament zijn en de beste basis is voor kinderen om hun talenten te ontplooien. Het CDA heeft in ouders, familie en hun omgeving om zelfstandig keuzes te maken en samen problemen op te lossen. En wanneer het niet lukt, kun je een beroep doen op de hulp van de overheid.

Dit zijn niet de (ongetrainde) zorgarmen van de gemeente, maar een team van professionals in de wijk die direct ondersteuning kunnen bieden. Wanneer een gezin extra ondersteuning nodig heeft, bepaalt het gebiedsteam dit samen met de ouders. Het CDA is groot voorstander van deze gebiedsteams, want in de praktijk blijkt dat de (opvoed)problemen sneller zijn opgelost en de klanttevredenheid stijgt. Dit jaar gaan in Nijkerk ook de eerste gebiedsteams van start.

Je vraagt je ook af of de gemeente Nijkerk dan wel klaar is voor de 'zwaardere' gevallen. Dit is een belangrijke zorg van veel ouders, maar ook mij is dit één van de belangrijkste punten om op tijd geregeld te hebben. Om in 2015 in de gemeente Nijkerk specialistische ondersteuning te kunnen bieden, zijn vorig jaar al afspraken gemaakt met aanbieders om continuïteit van zorg te kunnen bieden. Ook zijn er inmiddels afspraken met Bureau Jeugdzorg gemaakt over de inzet van speciale SAVE teams. In deze teams zitten specialisten die, wanneer de veiligheid van kinderen in gevaar is, ingrijpen. Het liefst worden met ouders vrijwillige afspraken gemaakt om de veiligheid van de kinderen te waarborgen. Wanneer dit niet lukt zal dit via de kinderrechter worden afgedwongen. Het SAVE team in de gemeente Nijkerk gaat deze maand van start.

Beste Janneke, er moet inderdaad nog heel veel gebeuren om ervoor te zorgen dat de gemeente op tijd klaar is voor de Jeugdzorg. Helaas moeten we dit wel met fors minder geld doen. Het Kabinet van VVD en PvdA heeft besloten om 15 procent te bezuinigen op het budget van de Jeugdzorg. Veel ouders maken zich hierover terecht zorgen en vragen zich af wat dat gaat betekenen voor hun kinderen. Het CDA doet zijn best om te voorkomen dat de bezuinigingen ten koste gaan van de ondersteuning aan ouders en hun kinderen, maar dat we zoveel mogelijk bezuinigen door te snijden in onnodige bureaucratie. Het CDA wil kleinere zorgaanbieders, zorg dichterbij mensen organiseren en voor zover mogelijk gebruik maken van de kracht van het gezin en hun netwerk.

Bij dit alles staat voor mij en de andere kandidaten van het CDA voorop dat het gaat om de toekomst van bijna 1200 Nijkerkse kinderen en jongeren die nu gebruik maken van de Jeugdzorg en dat we er alles aan moeten doen om te voorkomen dat zij de dupe worden van bezuiniging. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit samen met ouders, familie, vrijwilligers, kerken, professionals en anderen de juiste gaat lukken. Doe je mee?

René Windhouwer, lijsttrekker CDA Nijkerk-Hoevelaken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie