Meer mogelijk in buitengebied Nijkerk

4 februari 2014 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Het voorontwerp van het nieuwe bestemmingsplan buitengebied ligt van 13 februari tot en met 26 maart ter inzage. De gemeente heeft in samenspraak met LTO en natuur- en milieuorganisaties een bestemmingsplan gemaakt dat volgens hen maximaal ruimte geeft aan de landbouw, maar ook het milieu beschermt. Ook aan bewoners en bedrijven in het buitengebied wordt, waar mogelijk, meer ruimte geboden dan in de huidige plannen het geval is.

Wethouder René Windhouwer is best trots op dit bestemmingsplan: ,,Dit college wil de Nijkerkse agrariërs zo veel mogelijk ruimte voor hun bedrijf bieden. Maar tegelijkertijd is er in ons buitengebied ook veel natuur aanwezig, waarvoor het Rijk zeer strenge beschermende regels heeft opgesteld. Hierdoor is er bijna geen ruimte voor agrarische bedrijven om te groeien. Door de goede samenwerking met de LTO en natuur- en milieuorganisaties hebben we ondanks de strenge milieuregels, toch een bestemmingsplan gemaakt dat op een creatieve wijze maximale ruimte voor de landbouw creëert. Dit door heel gebiedsgericht te kijken en ook binnen de agrarische sector op zoek te gaan naar de inzet van niet gebruikte uitbreidingsmogelijkheden."

Het plan biedt ook meer alternatieven voor stoppende agrarische bedrijven en conform regionaal beleid geeft het bestemmingsplan meer uitbreidingsmogelijkheden aan niet-agrarische bedrijven. Ten slotte zijn de mogelijkheden voor niet-woonactiviteiten aan huis, voor bijvoorbeeld het houden van een 'bed and breakfast', verruimd.

Voorlichtingsavond

Voor iedereen die meer wil weten over het bestemmingsplan houdt de gemeente op 4 maart een voorlichtingsavond om 19.30 uur in wijklocatie De Flier, Blekkerserf 2 in Nijkerk. Alle belangstellenden zijn welkom.

Inspreken

Het voorontwerp ligt vanaf 13 februari zes weken ter inzage en is in te zien op het stadhuis, tijdens de voorlichtingsavond, op de website van de gemeente (www.nijkerk.eu) en op de site www.ruimtelijkeplannen.nl. Een ieder mag tijdens deze periode een zogenoemde zienswijze bij het college indienen op het plan. De gemeente zal de zienswijzen beoordelen en het plan al dan niet aanpassen.

Na deze fase maakt het plan nog twee stappen door. Er komt een ontwerp, waarbij er weer reactie mogelijkheden zijn. Na verwachting na de zomer zal de gemeenteraad het bestemmingsplan vervolgens vaststellen, waarna nog beroep mogelijk is bij de Raad van State.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie