‘Mensen moeten blij zijn medicijnen te krijgen’

28 januari 2014 om 00:00 Nieuws

Apotheker wijzigt openingstijden niet

NIJKERK – De column van Cactus vorige week in deze krant raakte een open zenuw onder de Nijkerkse bevolking. Donderdagmorgen al ontplofte de mailbox van de redactie en dat bleef doorgaan. Elders in deze krant een samenvatting. Apotheker Hendrik van der Veen is echter niet van plan zijn beleid te wijzigen.

door Henk Brinkman

In eerste instantie zegt Van der Veen de reacties jammer te vinden, ,,Maar iedereen is vrij om naar een andere apotheek te gaan. Wij zijn geopend tussen 8.00 uur en 17.30 uur en niet meer in de avonduren en de weekeinden. Verzekeraar Achmea betaalt daar ook geen vergoedingen meer voor. Mensen kunnen dan terecht bij de dienstapotheken in Amersfoort en Harderwijk. Wij wijzigen ons beleid niet, al krijgen we heel Nijkerk over ons heen. Te zijner tijd gaan wij ook tussen de middag sluiten.” Het verwijt dat zijn beleid niet bepaald klantvriendelijk is te noemen, werpt hij verre van zich: ,,We moeten ook niet klantvriendelijk willen zijn. Iedereen moet dankbaar zijn dat hij of zij medicijnen krijgt. Laten de mensen met klachten zich maar laten overschrijven naar een andere apotheek. Die helpen we liever niet.”

Ook de andere klachten over lange wachttijden, wijst Van der Veen af. ,,Het gaat hier net zoals in een gewone winkel. Daar is het ook wel eens druk.” Dat mensen soms uren tevergeefs wachten en afhankelijk zijn van de monopoliepositie van de Nijkerkse apotheken, deert Van der Veen ook niet. ,,De mensen zijn vrij om naar andere plaatsen te gaan.”

De Hoevelakense Mediq-Apotheker Akdar Milani is niet geheel verbaasd over de commotie in Nijkerk. ,,Ik heb in Lelystad ook gewerkt bij een vrijgevestigde apotheker. Toen vanuit de politiek en de zorgverzekeraars gemorreld werd aan de gigantische vergoedingen van apothekers door de farmaceutische industrie, werd het accent ineens op kostenbesparing gelegd en zag ik de kwaliteit achteruitgaan. Ik ben daar toen weggegaan en heb later via Mediq hier in Hoevelaken een apotheek kunnen overnemen. Ik ben een soort franchisenemer. Of ik daarvan kan leven? Jazeker, mijn inkomen is vergelijkbaar met dat van een huisarts en daar kun je een prima belegde boterham van eten.” Hij verwijst de opmerking dat de zorgverzekeraar geen vergoedingen meer betaalt voor avond- of weekendopening naar het rijk der fabelen. ,,Achmea betaalt geen onregelmatigheidsvergoedingen meer, maar wel het gewone tarief.” Milani zegt dat bij hem de nadruk ligt op snelle en correcte dienstverlening. ,,Binnen vijf minuten moet een klant te woord zijn gestaan. En als het daarna nog 15 of 20 minuten moet duren, vind ik dat al aan de lange kant.” De apotheek in Hoevelaken is op zaterdag tussen 10.00 en 12.00 uur wel geopend.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie