28 januari 2014 om 00:00 Nieuws

De buurvrouw helpt jouw kind wel van zijn verslaving af

Het moet allemaal snel, snel, sneller. Dat komt door de bezuinigingen en het geldt ook voor de hervorming van de jeugdzorg. Met nieuw in de hoofdrol: de gemeente! Hield de gemeente zich eerst vooral bezig met preventie en opvoedingsondersteuning, nu komen daar de zwaardere taken bij. Jeugdbescherming en -hulpverlening, jeugdreclassering, het Advies- & Meldpunt Kindermishandeling en crisisopvang, ze komen allemaal op het bordje van de gemeente. Maar levert deze Haagse haastklus geen gevaar voor de kinderen in onze gemeente op?

De gemeente richtte een paar jaar gelden naar eigen inzicht een herkenbare en laagdrempelige plek in voor advies en hulp, het Centrum voor Jeugd en Gezin. Het huidige ?red jezelf-kabinet’ komt dat goed uit: uit gaan van de kracht van het gezin en het netwerk daaromheen. De participatiesamenleving is het startpunt voor de nieuwe jeugdzorg. Maar wat nou als je als kind een ouder verliest en de andere ouder verliest zichzelf van verdriet in de drank? Of je wordt thuis mishandeld door de nieuwe vriendin van je vader? Is de gemeente in 2015 klaar voor zulke zwaardere gevallen?

Als de jeugdzorg bij de gemeente ligt, wordt zal alles dichterbij huis opgelost. Zoveel mogelijk voorkomen van problemen en snel reageren als het fout dreigt te gaan, dat zouden de winstpunten moeten zijn. Dat is het idee. Artsen lijken ruimte te krijgen, maar ondertussen wordt er van hen verwacht de kosten laag te houden door familie en vrienden zo snel mogelijk in te schakelen. Een gemeentelijk of wijkjeugdzorgteam gaat straks bepalen wie welke soort zorg nodig heeft. Wat is het medisch beroepsgeheim gevoelsmatig nog waard als de zorg zo dichtbij komt, dat je het idee hebt dat je buurman kan beslissen over de zorg die jij krijgt?

Stel je eigen puber heeft één lastig jaar en valt in handen van (ongetrainde) zorgarmen van de gemeente. Als jouw kind zijn of haar best doet om te herstellen, hoe voelt hij of zij zich er dan onder dat velen uit zijn omgeving op de hoogte zijn van iets wat je liever in een doos stopt en weg legt? Het kabinet heeft ongelofelijke haast. Is de gemeente klaar voor jeugdzorg? Maakt de gemeente echt plaats voor jongeren of worden ze opzij gedrukt? Ik twijfel.

Column van Janneke van Heugten, eigenaar van internetplatform Vaker in de media

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie