22 januari 2014 om 00:00 Nieuws

Hierbij de column van Janneke van Heugten op de verkiezingspagina. Ik stuur een foto mee, die als pasfoto kan worden gebruikt. Die foto is van Anneke Hymmen

Met vriendelijke groet,

Henk Brinkman

Freelance journalist

06-55706851

________________________________

Bij aankomst bij de Koninklijke BDU is dit bericht gecontroleerd op de aanwezigheid van virussen.

________________________________

Eigen schuld, dikke bult samenleving

Als ik de term ?participatiesamenleving’ hoor krijg ik spontaan een allergische reactie. De term is met zorg gekozen. Met meer zorg dan er oog is voor de zorg zelf is zou ik bijna zeggen. Het probeert ons te verleiden te denken om er weer echt voor elkaar te zijn. Maar eigenlijk is de kreet alleen maar bedacht, omdat er bezuinigd moet worden. Mensen worden terug geworpen op hun eigen verantwoordelijkheid. Maar ?eigen-schuld-dikke-bult-maatschappij’, zoals Bram van Ojik het treffend vertaalde, komt natuurlijk een stuk minder liefdevol over bij de kiezers.

Heb je een zwaar ongeluk gehad en kan je daardoor niet meer voor jezelf zorgen? Dan zal je nog meer een beroep op je omgeving moeten doen. Een mantelzorger kiest er niet voor om te gaan zorgen: het overkomt je, omdat je een emotionele band hebt met degene die zorg nodig heeft. Wat nou als je een gezin met drie kinderen hebt. Je hebt beide een baan. Toch kun je maar net rondkomen en dan krijgt je enige broer een ongeluk. Verder is er geen familie. Dan is de kans groot dat je je broer gaat helpen. Want de voorzieningen worden terug geschroefd. De gemeente verwacht steeds meer dat de omgeving het maar opvangt. Jij dus in dit geval. Waardoor ineens niet alleen je broer in een moeilijke situatie zit. Je eigen gezin komt ook nog onder grote druk te staan. Eigen schuld, dikke bult? Geen mensen die voor je kunnen zorgen en toch hulp behoevend zijn op een oudere leeftijd? Ja, jij wilde oud worden. Eigen schuld, dikke bult?

We zijn al afhankelijk van elkaar. We leven dus eigenlijk al in een participatiesamenleving. We betalen belastingen en premies en hebben daardoor bijvoorbeeld een wegennet waar we allemaal gebruik van kunnen maken. Maar we zijn ook al afhankelijk van vrienden en familie. Hoe hard we dat ook proberen te ontkennen. De vraag is echter hoeveel druk je op de mensen mag en kan leggen om nog meer zorgtaken op zich te nemen. Kan jij er nog zorgtaken bij hebben? Vertrouw jij de beloften die jou in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen worden gedaan? Kom naar het Politiek Café. En laat weten waar jouw participatiegrens ligt.

Janneke van Heugten

(Janneke van Heugten is actief voor platform Vrouwen in de media en schrijft ook columns op Nijkerk.nieuws.nl)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie