De Emmaüs Cursus

20 januari 2014 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - De Emmaüs Cursus is een cursus die mensen welkom heet in het christelijk geloof. Maar ook een cursus die een christelijke gemeente en haar leden kan helpen te groeien om leerlingen of discipelen van de Heere Jezus te zijn. Het is een cursus die op maat gemaakt kan worden voor elke gelovige en voor gelovigen in spe.

De Emmaüs cursus is gebaseerd op gedegen onderzoek. In 1999 deed John Finney een onderzoek met de titel ‘Finding faith today’ onder 600 toetreders tot het geloof in Engeland. Hij ontdekte dat drie zaken cruciaal zijn bij nieuwe gelovigen: tijd, relatie en gemeenschap. Emmaüs bestaat daarom uit een pakket waarmee je vier jaar vooruit kunt (tijd), dat het leggen van contacten met buitenkerkelijken bevordert (relatie) en dat werkt met missionaire gespreksgroepen (gemeenschap).

Emmaüs is een weg waarop gelovigen met toetreders gaan wandelen, in de hoop op een unieke ontmoeting met Jezus! De Emmaüs Cursus gaat verder en dieper dan de bekende introductie-cursussen zoals de Alpha Cursus. Ze is genoemd naar de Emmaüsgangers die de evangelist Lucas vermeldt in zijn boek. In het Bijbelverhaal van de Emmaüsgangers speelt zich een bijzondere ontmoeting af, waardoor twee teleurgestelde mensen heel anders tegen hun leven gaan aankijken dan ze oorspronkelijk deden.

De Emmaüs Cursus biedt de mogelijkheid meer te weten te komen over het christelijk geloof en het leven in de kerk. Het is bedoeld om een kerkelijke gemeente meer bij missionaire activiteiten te betrekken, het voeden van nieuwe gelovigen en het leerling zijn van de Heere Jezus. De cursus gaat uit van de gedachte dat geloven een reis is. Een weg met elkaar. De cursus komt overwaaien uit Engeland en heeft daar een positieve invloed gehad. De cursus maakt gebruik van aantrekkelijk studiemateriaal. De beginnersmodule bestaat bijvoorbeeld uit acht avonden waarin de hoofdlijnen van het christelijke geloof aan de orde komen. De titel van deze module is ”Wat christenen geloven”.

De IZB c.q. de Gereformeerde Bond binnen de Protestantse Kerk Nederland, de Christelijke Gereformeerde Kerken en de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt hebben het materiaal gezamenlijk vertaald en bewerkt voor de Nederlandse situatie.

Youth Emmaus

De Emmaüs Cursus kent ook een jeugd cursus. Deze cursus is bedoeld voor jonge christenen in de leeftijd van 11 tot 16 jaar die meer willen weten over het christelijk geloof. Maar de cursus kan ook goed gebruikt worden door jongeren die nog niets met het geloof hebben en een ontdekkingsreis willen starten. In Nijkerk kennen we wel de Emmaüs cursus zoals die vanuit de Hervormde Gemeente wordt gegeven. De Youth Emmaüs kennen we in Nijkerk (nog) niet. Wellicht iets wat door NICEA, de Nijkerkse Interkerkelijke Commissie Evangelisatie Activiteiten kan worden opgepakt.

Wilt u meer weten? Voor meer informatie kijkt u op www.openkerknijkerk.nl en www.cgk.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie