Column Randverschijnsel

19 januari 2014 om 00:00 Nieuws

Jazeker, die kolere Apotheker...

Niekark is een stad met ambitie en inmiddels meer dan 40.000 inwoners. We hebben in Niekark tegenwoordig mooie gezondheidscentra. Dat hoort bij de allure en het (zorg)voorzieningenniveau van een grote stad. Daar hebben we ook apotheken. Belangrijke en drukbezochte 'medicijnenwinkels' voor alle Niekarkers. Maar waar winkels en instanties oog hebben voor de '24 uurs economie' en hun openingstijden daarop aanpassen, gaan de apotheken doordeweeks gewoon een half uur eerder dicht: om 17.30 uur.

In de weekends moeten Niekarkers, ondanks de aanwezigheid van die mooie gezondheidscentra in hun almaar uitdijende stad, naar apotheken in Amersfoort of Harderwijk. Ja, u leest het goed!! Dat noemen we tegenwoordig service. En we moeten het allemaal maar pikken. Hogere kosten van de zorgverzekering, hoger eigen risico, duurdere medicijnen (ook nog goed uitkijken dat de apotheek je niet met goedkopere alternatieven naar huis stuurt) maar steeds minder service en de deuren van dure en prestigieuze gezondheidsgebouwen steeds vaker en vroeger dicht. U gaat maar even naar Amersfoort of Harderwijk als u medicijnen nodig heeft. Net zo makkelijk. Een aanfluiting voor een stad als Nijkerk. Het best zouden we allemaal maar definitief naar de apotheken in Amersfoort en Harderwijk kunnen gaan, de hele week. Maar dat is geen alternatief. Want dat is het probleem van de burger van Niekark. Haast iedereen komt ooit wel (noodgedwongen) bij de apotheek. De apotheker, jazeker, de apotheker, heeft geen of weinig concurrentie. Die klant komt toch wel. Dus denkt de apotheker: schijt aan de klant.

Als middenstanders zo zouden denken dan ging het snel mis met ze. Winkels zijn straks ook in Niekark, dat is een kwestie van tijd en economische noodzaak, zeven dagen per week geopend. Laat de supermarkten en de HEMA (die hebben zich toch al op de zorgverzekering gestort) maar apotheken adopteren. Dan kunnen we tenminste altijd terecht. Zeven dagen per week. Het neigt naar arrogantie van de apotheker dat burgers van een stad als Niekark in het weekend naar Amersfoort of Harderwijk moeten voor hun medicijnen. Schandalig is het.

Wat vindt u daar nu van als lezer van deze wekelijkse column? Laat dat als u wilt eens weten aan de redactie. Met andere woorden, stuurt u uw mening hierover naar de redactie (stad.nijkerk.redactie@bdu.nl). Want we kunnen er vergif op innemen (niet doen, want dan kom je bij de apotheek terecht) dat er natuurlijk een reactie op deze column van de apotheek komt. Die gaat met de nodige krokodillentranen uitleggen dat het tegenwoordig geen vetpot is in zijn branche en dat hij dit besluit met bloedend hart heeft moeten nemen. Op enig begrip van de Niekarkers zal hij niet hoeven rekenen. Want in een stad als Niekark is een apotheek een basisvoorziening waar de burger zeven dagen per week terecht moet kunnen.

Zo, ik stop nu met deze column. Ik heb er gewoon pijn in m'n harses van gekregen. En dat is wat ik nu juist niet moet hebben. Het is namelijk weekend en ik heb geen zin om in de auto te stappen om in Amersfoort of Harderwijk pilletjes te moeten halen om daar vanaf te komen. Dat is mij die hele kolere apotheek in Niekark niet waard.

Cactus

advertentie
advertentie