Lezing over de gevaren in Europa

17 januari 2014 om 00:00 Nieuws

HOEVELAKEN - Enorm natuurgeweld roept vragen op zoals: 'Hoe kwetsbaar is Europa (geworden) voor de grillen van de natuur en welke landen hebben daarvan dan de meeste last? Kan ook ons land getroffen worden door een natuurramp?' Dit zijn enkele vragen die tijdens een lezing van Drs. Pim Beukenkamp worden beantwoord op donderdag 30 januari in Hoevelakense Boekhandel 't Laakmannetje.

door Anneke Martini

Hoevelaker Pim Beukenkamp, fysisch geograaf, was verbonden aan de Faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht. Hij heeft zich onder meer jaren bezig gehouden met de natuurlijke gevaren die de wereld , ook in Europa, bedreigen. De lezing heeft als titel: 'Hoe gevaarlijk is Europa? Natuurlijke gevaren en natuurrampen in Europa.' Het is niet verwonderlijk dat ook de recente aardbevingen in de provincie Groningen worden besproken. In Groningen hebben de aardbevingen uiteraard een andere oorzaak dan normaliter het geval is bij bevingen. Jaarlijks komen er naar schatting 1 miljoen aardbevingen voor, maar de meeste hiervan zijn zo zwak dat men ze niet voelt. De schaal van Richter dient om de sterkte van de beving te meten. Pim Beukenkamp: ,,In het eerste decennium van de 21e eeuw was Moeder Aarde weer volop actief in Europa. Italië werd voor de zoveelste keer in de geschiedenis getroffen door een zware aardbeving. Ook de rivieren in Midden Europa (Donau en Elbe) hebben herhaaldelijk voor de nodige overlast gezorgd. Italië, Griekenland en Spanje werden getroffen door bosbranden en liet de Etna op Sicilië steeds van zich horen. Zelfs de uitbarsting van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull bracht in 2010 voor veel vakantiegangers het nodige ongerief met zich mee. Hoe kwetsbaar is Europa (geworden?) voor de grillen van de natuur en welke landen hebben daarvan het meest last? Zoals op alle continenten zijn de natuurlijke gevaren niet gelijk verdeeld over Europa. Tijdens de lezing gaan wij in op welke gevaren Europa bedreigen, waar ze voorkomen, wat wij er tegen kunnen doen en op de vraag of de natuurlijke gevaren toenemen. Uiteraard komt de situatie in Nederland ook aan bod. Te denken valt aan de vele overstromingen vanuit de zee en de rivieren en de eventuele toename - en de sterkte - van de aardbevingen ten gevolge van de aardgaswinning in Groningen."

> Lezing over de gevaren in Europa: 30 januri in Boekhandel 't Laakmannetje op de Wiekslag. Aanvang 20.00 uur. Toegang 5 euro, inclusief consumpties. Aanmelding gewenst in verband met het aantal zitplaatsen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie