Expositie kleurige stadsgezichten

17 januari 2014 om 00:00 Nieuws

HOEVELAKEN - Floris en Hennie Schrijver hebben onlangs een expositie van schilderijen met kleurige stadsgezichten geopend in Amersfoort. ,,Enige jaren geleden raakten wij in gesprek met de eigenaren van Galerie 1664 aan het Havik in Amersfoort. Zij houden deze galerie in het voormalige Leger des Heilsgebouw als hobby twee dagen per week open en vroegen ons om eens een expositie te houden", licht Hoevelaker Floris Schrijver de ontmoeting met de galeriehouders toe.

door Anneke Martini

De gebroeders Schrijver maken nog steeds uren in hun schoenmakerij, waar zij het galerie-echtpaar ontmoetten. ,,We werden destijds gevraagd om eens te komen exposeren, er werd van gedachten gewisseld met als resultaat deze grote tentoonstelling met als titel 'Het Verschil'," vervolgt Floris als woordvoerder van de twee getalenteerde schilders - hij is inwoner van Hoevelaken en Hennie woont in Hoogland.

De opening, eind vorige maand, werd verricht door niemand minder dan kunstenaar, drummer en ex-stadsdichter van Amersfoort Arjan van der Linden. Het werd mede daardoor een uiterst geanimeerde opening met rond de tweehonderd belangstellenden. Met een doordachte en humoristische inleiding met vele woordspelingen had Van der Linden de lachers op zijn hand. Hij ging in op de verschillen die de eeneiige tweeling toch hebben. Niet alleen in hun schildertrant, maar ook qua karakter.

Al tijdens de lagere schooltijd wilden de broers Floris en Hennie kunstschilder worden. ,,Onze ouders hadden een schoenmakerij en pa zei: 'Leer nu eerst maar eens een vak. Als je wilt schilderen, komt dat er later wel uit'. Toen we zestien waren, gingen we werken in de schoenmakerij en vier jaar lang vier avonden per week naar de ambachtsschool om het vakdiploma 'schoenen maken' te halen. Het was nu eenmaal een gegeven van die tijd om brood op de plank te krijgen. Je ambacht doe je met veel plezier, of je nu bakker bent of timmerman. Waarom gaat iemand 's nachts brood staan bakken? Dat doe je uit liefde voor je ambacht en dat laat je niet los. Waar het eigenlijk om gaat, is een stukje liefde, warmte en genegenheid op te brengen voor zowel het ambacht schoenen maken als het schilderen en beeldhouwen. Het is juist de combinatie die het leven waard maakt om te leven."

De toeschouwer wordt vrolijk van de schilderijen van Hennie en Floris en wordt uitgedaagd de verschillen in de doeken te ontdekken. Hennie kadert zijn composities met donker lijnenspel en werkt meer gedetailleerd. Floris' schildert stilistisch en in grotere vlakken. Totaal zijn er 22 schilderijen, waaronder negen nieuwe van Floris en zeven nieuwe van Hennie.

> De (verkoop)expositie 'Het Verschil' in Galerie 1664, Havik 25, duurt tot en met 24 februari en is vrijblijvend te bezichtigen op vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur, en op afspraak via 06-14798046. info@galerie1664.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie