Zorgbeleid nog weinig concreet

15 januari 2014 om 00:00 Nieuws

NIJKERK – De Nijkerkse gemeenteraad debatteerde dinsdagavond over de toekomst van de zorg in Nijkerk. Belangrijke onderdelen van zorgverlening aan inwoners, zoals huishoudelijke thuiszorg en jeugdzorg, worden de komende jaren onder verantwoordelijkheid van de gemeente gebracht. Tegelijk brengt het kabinet een korting aan op de budgetten die straks door de gemeente kunnen worden besteed aan de zorg.

door Henk Brinkman

Het Nijkerkse college legde een nota over de hoofdlijnen van het beleid op het gebied van de zorg en de maatschappelijke ondersteuning voor aan de gemeenteraad. Nijkerkse raadslieden toonden zich uitermate kritisch over de nota. Wel werd ingestemd met het idee om zogenoemde gebiedsteams te vormen. Die gebiedsteams worden gevormd door hulpverleners die als eerste aanspreekbaar zijn voor mensen die ondersteuning nodig hebben.

Nadya Abooyakoub (PRO21) hekelde de vaagheid van de nota. ,,We moeten allerlei beslissingen nemen zonder dat er meetbare doelen in de nota staan. Hoe wordt straks een indicatie gemaakt voor de zorgvraag van inwoners? Waar kan een inwoner terecht als zijn hulpvraag wordt afgewezen?”

Mariëlle Broekman (VVD) zette vraagtekens bij de ‘verplichte wederkerigheid’ die straks voor bijstandsgerechtigden geldt. (Voor een uitkering moet je wat terugdoen – HB). Ook vroeg zij naar mogelijkheden om het beleid rond de gebiedsteams bij te kunnen stellen als dat nodig is.

Henk de Greef (PPP) las in de nota dat het budget leidend wordt en niet de zorgvraag van mensen. Hij wil dat het beschikbare geld niet alleen bepalend is, maar ook de zorgvraag van inwoners daarin een rol moet spelen.

Hans van der Hart (CU-SGP) maakte zich ook zorgen over de keuzevrijheid voor inwoners als zij hulp willen van instellingen die aansluiten bij hun levensovertuiging. Volgens hem was dat onvoldoende uitgewerkt.

Het college erkende dat de nota nog niet erg concreet is ingevuld. Wethouder Bert de Graaf: ,, Dit is een beleidsnota. Die invulling komt nog in de loop van het jaar.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie