Wim Huijser neemt afscheid van onderwijs

13 januari 2014 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Wim Huijser, directeur Rehobothschool, neemt op 30 januari afscheid van zijn school in verband met pensionering. Deze dag worden er festiviteiten georganiseerd op school en 's avonds is er een afscheidsreceptie bij Kade 10. Huijser heeft 42 jaar in het onderwijs gewerkt, waarvan 28 jaar op de Rehobothschool. Naar schatting heeft hij aan 850 leerlingen les gegeven.

door Belinda van der Horst

Op de uitnodiging van zijn afscheidsreceptie staat: 'Een meester die zich helemaal gaf voor zijn klas; een directeur met hart voor kinderen en ouders.' Wim, hij prefereert om zijn voornaam te gebruiken, is afkomstig uit Ridderkerk en vertelt hoe hij zijn loopbaan is begonnen. ,,Ik wist op de lagere school al dat ik het onderwijs in wilde. Ik werd geïnspireerd door mijn leerkracht in de 6e klas (nu groep 8); zijn manier van lesgeven, sommen uitleggen en verhalen vertellen. Van hem kreeg ik ook extra uitdaging. Dat wakkerde mijn interesse in het onderwijs aan." Zijn ouders besloten echter anders en Wim kwam op een accountantskantoor terecht.

Na een jaar besloot hij zijn hart te volgen en ging naar de Kweekschool, later Pedagogische Academie, in Gouda. Van 1972 - 1977 was hij onderwijzer op een basisschool in Oostdijk (Zeeland). Vervolgens was hij van 1977 - 1986 werkzaam op een basisschool in Kamerik (Utrecht). ,,Na 9 jaar was ik toe aan verandering", zegt Wim en werd leerkracht in Nijkerk.

Directeur

,,Graag wilde ik eerst een aantal jaren voor de klas staan en daarna directeur worden. Vroeger was je juf of meester en als je meer verantwoording wilde was de enige optie: directeur worden. In 1993 werd ik, naast leerkracht, adjunct-directeur. In 2000 kwam er een bovenschoolse structuur en werd de functie van adjunct-directeur opgedoekt. Ik had toen de keuze om leerkracht te blijven of directeur te worden. Dat heb ik in overweging genomen. Ik heb mezelf de vraag gesteld of ik de klas wel kon missen." Wim werd directeur en heeft uiteindelijk geen spijt van zijn beslissing gehad.

Onderwijs

Het lesgeven bleef echter wel trekken. In geval van nood staat hij nog voor de klas of loopt hij de klas in om een praatje te maken. ,,Ik ga ieder jaar met veel plezier op schoolkamp en schoolreis mee. Dat zijn de krenten in de pap. Het onderwijs is de afgelopen jaren enorm in beweging (geweest)", zegt hij. ,,Vroeger overlegde je informeel met een collega als het niet zo goed ging met een leerling. Verder was je koning in je eigen koninkrijk. Tegenwoordig is alles vastgelegd, zijn er overal procedures en begeleiders voor." De digitalisering deed zijn entree, het schoolbord met krijtjes verdween om plaats te maken voor een digibord. Ook de buitenschoolse opvang en oppasoma's en opa's kwamen in opmars. Een direct gevolg van het feit dat veel ouders tegenwoordig allebei werken, maar ook door echtscheidingen.

Lief en leed

In de afgelopen 28 jaar zijn lief en leed gepasseerd op school. Wat op Wim een onuitwisbare indruk heeft gemaakt is het overlijden van een leerling die door een tragisch ongeval om het leven kwam. Het 50-jarig jubileum van de school was een heuglijke gebeurtenis. ,,We zijn toen met de hele school naar speelstad Oranjestad geweest." De school is in 1950 als een 4-klassige school gebouwd. Inmiddels zijn er 400 leerlingen en is de school aan alle kanten uitgebouwd.

Afscheid

,,Het afscheid voelt dubbel. Ik zal de school en de contacten missen en het vormgeven aan onderwijs. Het kind heeft bij mij altijd centraal gestaan. Een goede band met kinderen is belangrijk." Op de vraag wat hij na zijn pensionering gaat doen zegt hij: ,,Ik ben pastoraal ouderling en geef catechisatie. In de kerk is genoeg te doen. Ik wil daarnaast ook nog wel iets ontspannend gaan doen. Ik zie wel wat er op mijn weg komt. Onze zoon woont in China, we hebben al een reis gepland."

> Belangstellenden zijn welkom op de afscheidsreceptie op donderdag 30 januari in Kade 10, Westkadijk 10 te Nijkerk, van 19.00 - 21.30 uur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie