Waterschap maait riet langs Zeedijken

10 januari 2014 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Waterschap Vallei en Veluwe begint maandag 13 januari met het maaien van riet langs de Zeedijken tussen Nijkerk en Bunschoten. Dit om te voorkomen dat zich er vogels in gaan nestelen, waardoor de dijkverbetering vertraging op zou lopen. Het maaien van de rietkragen duurt naar verwachting tot eind februari.

In het Randmeer langs de Arkemheense Zeedijk en de Oostdijk staan op verschillende plekken rietkragen van twee tot zo'n twintig meter breed. Omdat het riet op plekken staat waar Waterschap Vallei en Veluwe steunbermen gaat aanbrengen om de dijken te versterken, is het niet gewenst dat zich daar onverhoeds vogels in gaan nestelen. Het zou veel vertraging opleveren voor de dijkverbetering.

Het werk wordt uitgevoerd vanaf stoomgemaal Hertog Reijnout bij Nijkerk, tot aan de Oostmaat in Bunschoten. Het wordt gecombineerd met het kappen van bomen en het verwijderen van begroeiing op de steenbekleding van de dijk. Dit is nodig om de dijk te kunnen verbeteren en de kwaliteit van de steenbekleding te kunnen controleren. Twee aannemers zorgen samen voor afvoer van het afgemaaide riet naar enkele tussendepots.

Door alle genoemde werkzaamheden met elkaar te combineren, is de inzet van rijplaten voor het materieel efficiënt geregeld en kunnen de werkzaamheden tegen lagere kosten worden uitgevoerd. Doordat het transport met zogenoemde rupsdumpers wordt uitgevoerd, is het risico op schade aan de dijk klein.

Later in het jaar worden de rietwortels verwijderd voor het aanbrengen van de steunbermen. Het waterschap plaatst de rietwortels elders langs de Zeedijk terug, zodat nieuwe rietvelden ontstaan.

advertentie
advertentie