8 januari 2014 om 00:00 Nieuws

________________________________

Bij aankomst bij de Koninklijke BDU is dit bericht gecontroleerd op de aanwezigheid van virussen.

Arkervaart moet beter worden benut

NIJKERK – De haven van Nijkerk is één van de twee havens van de regio FoodValley en heeft daarmee regionale betekenis. Het college heeft onderzoek laten doen naar de mogelijkheden om in Nijkerk een kleinschalige containerterminal te bouwen. In het onderzoek daarnaar is in ieder geval geconcludeerd dat de Arkervaart in economisch opzicht beter zou moeten worden benut.

Uit het onderzoek blijkt dat er bij in Nijkerk gevestigde bedrijven, maar ook bij veel regionale bedrijven onvoldoende kennis bestaat over de economische mogelijkheden van de Nijkerkse haven en de Arkervaart. Verder zijn er al mogelijkheden voor overslag van goederen van en naar schepen, maar die mogelijkheden worden niet ten volle benut en bieden mogelijkheden voor groei.

Verder leek het erop dat er onvoldoende mogelijkheden zouden zijn voor de vestiging van een containerterminal in Nijkerk, maar er zijn bedrijven die daar wel brood in zien. Dan moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Een nieuwe conaineroverslagplaats zou moeten aansluiten op een regionaal netwerk van dergelijke overslaglocaties. Ook zou de Arkervaart moeten worden aangepast. Vooral de capaciteit en de omvang van de Arkersluis levert nu beperkingen op. Maar ook de doorvaarhoogte onder de A28 is een probleem. In de verdere uitwerking van het onderzoek moet worden bekeken of die doorvaarhoogte een bottleneck is. Is dat het geval dan zou met Rijkswaterstaat moeten worden overlegd over oplossingen.

Samen met scheepsbouwbedrijf Damen Dredging wil Nijkerk een subsidieaanvraag indienen bij de provincie Gelderland, die onder de noemer Opsporing Verzocht, de economische bedrijvigheid wil stimuleren met gerichte hulpmaatregelen. Damen Dredging heeft aangegeven te willen bijdragen aan de vergroting van de capaciteit van de Arkersluis. Het bedrijf bouwt onder meer baggerschepen, maar moet deze gedemonteerd afleveren, vanwege de beperkte capaciteit van de Arkersluis.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie