'Lokale Partij kan verschil maken'

8 januari 2014 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Twee politieke zwaargewichten in de Nijkerkse politiek, Aart Klompenhouwer en Patricia van der Hurk slapen binnenkort op het ene kussen van de nieuwe Lokale Partij. Van der Hurk als lijsttrekker en beoogd wethouder, Klompenhouwer als beoogd fractievoorzitter. Beiden hebben er alle vertrouwen in. ,,We geloven erin. Zo sterk, dat we geloven als nieuwe Lokale partij het verschil te kunnen maken."

door Henk Brinkman

Het contact tussen de verschillende lokale partijen en politici over de mogelijke vorming van een nieuwe lokale politieke formatie dateert van pakweg driekwart jaar geleden. Patricia van der Hurk: ,,Het was al heel snel duidelijk dat er onderling vertrouwen was. Het voelde goed. Maar we moesten wel loskomen van onze eigen achtergronden. Door omstandigheden heb ik in 2010 de PPP opgericht, maar in mijn hart voelde ik me nog altijd verbonden met partij Nijkerk." Aart Klompenhouwer: ,,We hebben elkaar diep in de ogen gekeken en elkaar gevraagd of we verder gescheiden wilden blijven. We wilden echt iets nieuws en niet weer allerlei noodverbanden leggen."

Beide Nijkerkse politici worden door medestanders en tegenstanders geroemd om hun inhoudelijke kennis van de politieke onderwerpen en de wijze waarop zij hun standpunten naar voren brengen als excellente woordvoerders.

Rolverdeling

In een persoonlijk gesprek hebben zij over hun rolverdeling gesproken. Aart Klompenhouwer: ,,Wij voelen ons gelijkwaardig en zouden allebei een prominente rol kunnen spelen. We zijn daar samen uitgekomen. Patricia is een perfecte wethouderskandidaat, zeker als zij een prominente rol zou kunnen spelen bij de overheveling van zorgtaken naar de gemeente. Dat is haar specialiteit." Patricia van der Hurk: ,,Aart is veel sterker dan ik in een debat, waarbij hij kan interrumperen. Dan kan hij echt het onderste uit de kan halen. Soms denk ik wel eens, dat hij een beetje moet leren om ook zijn mond te houden, maar in die rol zou de Lokale Partij een heel goede fractievoorzitter hebben."

De nieuwe partij kan op veel goodwill rekenen. Aart Klompenhouwer: ,,De aanmeldingen stromen binnen. Daar zitten ook jongeren tussen, die iets voor Nijkerk willen betekenen. Dat uit zich nu nog niet zo op de kieslijst van de Lokale Partij. Die biedt veel vertrouwde gezichten." Patricia: ,,Je weet wat je krijgt bij een stem op de Lokale Partij. Maar we bouwen wel aan de toekomst. Er ontstaat wel een kweekvijver voor nieuw politiek talent. Het zou me ook wel wat waard zijn om nieuwe en jonge mensen te coachen, zodat zij het stokje over kunnen nemen."

Meebeslissen

Beide politici hopen dat de Lokale Partij na de verkiezingen een rol kan spelen bij de vorming van een college. Vn der Hurk: ,,We hebben geen breekpunten, zoals dat wel eens wordt genoemd. Daarmee zou je onderhandelingen ook meteen dichttimmeren. Maar we willen wel meebeslissen." Klompenhouwer: ,,Maar niet ten koste van alles. We willen oplossingen voor Nijkerkse problemen. Dat is onze voorwaarde."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie