Opening fototentoonstelling

3 januari 2014 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Burgemeester Renkema van Nijkerk opent maandag 13 januari in het Israëlcentrum, Patroonstraat 1, de fototentoonstelling ‘De kinderen die nog leven’. Aanvang 12.30 uur, inloop vanaf 12.00 uur. Iedereen is welkom en de toegang is vrij.

De expositie toont de portretten van een aantal overlevenden van de Holocaust, met een korte toelichting. In Israël zijn ze geïnterviewd en gefotografeerd door de samenstellers van het gelijknamige boek, fotograaf Bert Nienhuis en schrijver Arjeh Kalmann. Aanleiding voor de tentoonstelling is de wereldwijde herdenking van Holocaust Memorial Day op 27 januari, wanneer het 69 jaar geleden is dat het vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. De foto's waren eerder te zien in het Nationaal Monument Kamp Amersfoort.

Nienhuis en Kalmann maakten in opdracht van de ‘Stichting Vrienden van Amcha in Nederland’ een reportage over het werk van Amcha-Israël, een organisatie die hulp biedt aan overlevenden van de Holocaust. Amcha (letterlijk: Jouw volk) werd in 1987 in Jeruzalem door vrijwilligers opgericht. Overlevenden van de Holocaust konden na de Tweede Wereldoorlog zelfs in Israël weinig op begrip rekenen. Dus zwegen ze, soms tientallen jaren lang. Met financiële ondersteuning, onder meer uit Nederland, ging in 1988 in Israël de eerste psychosociale begeleiding door Amcha van start. Op dit moment bieden zo’n 300 professionele hulpverleners in veertien centra de nodige ondersteuning bij de hulpvraag van circa 190.000 Holocaust-overlevenden in Israël. Stichting Christenen voor Israël is een belangrijke steunpilaar van Amcha.

advertentie
advertentie