Actie 'Kom over en help' voor Oost-Europa

23 december 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - De Stichting 'Kom over en help' organiseerde vrijdagavond een 'Winterslaap' in het kader van de Winterhulp. Vijftig jongeren uit heel Nederland gingen in zes containers slapen op het evenemententerrein aan de Hoefslag. Zij toonden zich solidair met de familie Mchedlishvili uit Georgië die met z'n drieën onder erbarmelijke omstandigheden in een kleine laadbak wonen. De Winterslaap bracht € 5.788,00 op doordat de jongeren zich lieten sponsoren voor hun actie. De opbrengst komt ten goede aan winterhulp voor gezinnen als de familie Mchedlishvili.

door Belinda van der Horst

"De Stichting 'Kom over en help' uit Nijkerk is een christelijke organisatie en ondersteunt gezinnen en kinderen in Oost-Europa en Eurazië. Doelstelling is om een veilige leefomgeving te creëren, in dagelijkse levensbehoeften te voorzien en gezondheidszorg en onderwijs aanbieden. Nederlandse jongeren worden hierbij actief betrokken", vertelt Janno Kamphorst , communicatiemedewerker bij de stichting.

Een grote tent vormt het middelpunt van het kampement op het evenemententerrein aan de Hoefslag. Op het programma staat het thema 'IJspegels of warmtebron' en gaat over hoe christenen met armoede in de wereld omgaan. Iets verderop, buiten de verlichting, staan zes containers naast elkaar. In iedere container, waarin het aardedonker en koud is, gaan circa tien jongeren slapen. Met behulp van zaklampen moeten ze zich hierin zien te redden. Er is een mobiel toilet. Alle faciliteiten zijn gesponsord.

Laadbak

Wat voor de jongeren in Nijkerk een avontuur is, is voor de familie Mchedlishvili uit Gori in Georgië bittere werkelijkheid. Moeder Wenera is weduwe en heeft 2 kinderen; Jemal (22) en Anna (20). Ze wonen in de laadbak van een oude vrachtwagen. Ooit heeft het gezin in een huis gewoond maar dat is ingestort. Wenera is werkeloos. Met wat geld van een familielid kon ze een laadbak kopen. Daar woont ze met haar kinderen al een aantal jaren in. Het dak lekt en de stalen wanden bieden nauwelijks bescherming tegen de bittere kou. Geld voor hout en eten is er niet. Eten halen ze, als hun conditie het toelaat, uit de gaarkeuken. Daarvoor moeten ze 1,5 kilometer lopen. Als ze niet in staat zijn om het op te halen wordt het eten gebracht door vrijwilligers.

Hulp

Onderwijs hebben Jemal en Anna nooit genoten. Jemal probeert wat extra geld te verdienen door hout te sprokkelen voor een bakkerij. Hij heeft echter een slechte gezondheid en is al twee keer geopereerd aan zijn maag. Anna is misbruikt in de gevaarlijk buurt waar ze wonen en durft nauwelijks nog buiten te komen. Het lezen van de Bijbel biedt het gezin troost. De toekomst ziet er hopeloos uit voor hen en hulp is dan ook dringend gewenst.

* Informatie: tel.: 033-2463208, e-mail: info@komoverenhelp.nl of www.komoverenhelp.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie