Dirko van Essen wil Poolse 'camping' in Putten

10 december 2013 om 00:00 Nieuws

Dirko van Essen is directeur geweest bij het Nijkerkse uitzendbedrijf Covebo, dat veel arbeidsmigranten heeft geworven in Polen en andere Oost-Europese landen. Het bedrijf kreeg daardoor ook te maken met het probleem van de huisvesting van diezelfde arbeidsmigranten. Van Essen is anderhalf jaar geleden begonnen met zijn eigen bedrijf E&E Accomodations en richt zich op de huisvesting van arbeidsmigranten op de Veluwe. Van Essen: ,,Er zijn naar schatting zo'n 400.000 arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa in Nederland. Veel van die migranten verblijven op de Veluwe. Daar is eigenlijk geen woonbestemming voor, terwijl die wel moet worden gevonden." Hij refereert aan uitspraken van minister van Sociale Zaken, Lodewijk Asscher, die de toestroom van arbeidsmigranten uit Roemenië en Bulgarije wil koppelen aan fatsoenlijke huisvesting.

NIJKERK/PUTTEN - Gemeenten op de Veluwe bezinnen zich op de huisvesting van arbeidsmigranten uit Midden- en Oost Europa. In Putten wordt door het college nagedacht over een pilot op een kleien camping aan de Kolthoornseweg, die bekend staat als de Poolsche Camping. Exploitant is Dirko van Essen.

Van Essen heeft inmiddels huisvestingslocaties voor arbeidsmigranten in Zeewolde, Wezep en Hierden. Nu wil hij ook met een pilot - proefproject - beginnen in Putten. ,,De camping aan de Kolthoornseweg heb ik wel een andere naam gegeven. Het heet nu camping de Kolthoorn. Het is een kleinschalig recreatieterrein dat lang is verwaarloosd. We zijn nu bezig dat terrein aan te passen en te verbeteren. Wat mij betreft voor de huisvesting van arbeidsmigranten, maar daar moet de gemeente Putten nog mee instemmen. Ik doe dat nu geheel voor eigen rekening en risico. Mocht de gemeente besluiten de bestemming niet te wijzigen, dan wordt het gewoon een recreatieterrein."

Van Essen wijst erop dat de schattingen van het aantal arbeidsmigranten in Putten -zo'n 2000 - realistisch zijn. ,,Maar het probleem speelt op de hele Veluwe. Iedereen weet dat deze mensen ergens moeten wonen, maar niemand wil hen in zijn eigen achtertuin. Toch moeten we dat in overleg met overheden, uitzendbedrijven en andere partijen op gaan lossen. De gemeente wil nu met een voorbeeldproject het voortouw nemen."

In Zeewolde exploiteert E&E Accomations een terrein, dat door de gemeente Zeewolde is aangewezen voor de huisvesting van arbeidsmigranten. ,,Dat is eigenlijk een dorpje op zich. Met huisjes, een winkeltje, een ontspanningsruimte, een sportschool. Daarmee komen de arbeidsmigranten ook in beeld voor de gemeenten."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie