3 december 2013 om 00:00 Nieuws

DOTO turnsters bij start wedstrijdseizoen

Afgelopen zaterdag vond de allereerste wedstrijd van het turnseizoen plaats voor een gedeelte van de selectieturnsters van het Nijkerkerveense DOTO.

Alle turnsters turnden voor het eerst hun wedstrijd volgens de allernieuwste oefenstof en richtlijnen van de KNGU. Het was daarom de afgelopen maanden hard werken voor de turnsters, vooral voor degenen die uitkwamen in de verplichte oefenstof. In deze oefenstof zijn vooral bij het balk turnen en de vrije oefening op muziek de choreografie van belang.

Turnsters verplichte oefenstof

Bij de meisjes, uitkomend in de categorie Pupil 2 D1, deden vier meisjes mee; Amber Goijaerts, Dionne Geurts, Daphne van Gaal en Yuwei van Middendorp.

Bij het onderdeel sprong werd er voor het allereerst gesprongen met de Plankoline, een combinatie tussen een springplank en een minitramp. De meisjes turnden een keurige handstandoverslag over de kast. Daarnaast moesten zij ook nog een sprong zonder kast maken, en er werd gekozen voor de hurksalto voorover. Dionne Geurts kwam als beste uit de bus op dit toestel.

Bij de brug ongelijk werd een oefening geturnd, waarbij een groot gedeelte van alle meisjes deze oefening het vorige wedstrijdseizoen ook al hadden uitgevoerd. Alle vier de turnsters wisten een plaats bij de beste 10 te behalen op dit toestel. Yuwei van Middendorp werd zelfs tweede. Zij turnde een fantastische oefening met als afsprong een hoge hurksalto achterover tot stand.

Bij de evenwichtsbalk had Amber Goijaerts behoorlijk wat pech. Zij wist bij deze wedstrijd haar zenuwen niet in bedwang te houden en viel maar liefst vier keer van de balk. Dit was erg jammer. Ook de andere drie turnsters vielen van de balk met de radslag. Maar gelukkig wist iedereen de moeilijke balletoefeningen goed te onthouden en uit te voeren. Als laatste toestel kwam de vrije oefening op muziek. De meisjes van DOTO genoten ervan om hun oefening te laten zien. Vooral Daphne van Gaal turnde een zeer gracieuze oefening.

Dionne Geurts behaalde uiteindelijk de 15e plaats, Amber Goijaerts werd 14e, Daphne van Gaal 10e en Yuwei van Middendorp greep net naast de medailles. Zij werd 4e met een puntentotaal van 47.300.

Turnsters keuze oefenstof

Laura Heideveld zou uitkomen in de categorie Senior, maar kon wegens een blessure aan haar pols dit keer niet deelnemen aan de eerste voorwedstrijd.

Romee van de Beek kwam uit in de categorie Jeugd 2 en turnde haar oefeningen volgens een nieuw keuze supplement. Romee mocht alle oefeningen uitvoeren naar eigen keuze, maar er dient wel geturnd te worden volgens diverse eisen die zijn voorgeschreven.

Bij sprong turnde Romee een keurige handstandoverslag over de Pegasus; score 10.200. Bij de brug ongelijk stond als eis voorgeschreven dat de turnsters een kip moesten uitvoeren. Helaas kon Romee dit onderdeel nog net niet en dit kostte haar dan ook een halve punt in de samenstelling van haar oefening. Op balk liet Romee twee punten liggen door twee keer een val te maken van de balk. Als eis stond voorgeschreven dat de hele pirouette uitgevoerd diende te worden. Tijdens de inturntijd lukte dit onderdeel uitstekend, maar tijdens de echte wedstrijd kwam zij ten val op haar achterwerk op de evenwichtsbalk, score 7.550 punten.

Bij de vrije oefening was Romee helemaal in haar element. Zij turnde een keurige en pittig uitgevoerde oefening op muziek en turnde voor het eerst de arabier flik flak en de hurksalto voorover in haar oefening. Romee behaalde uiteindelijk een 14e plaats in het klassement.

Op 11 januari 2014 vindt de tweede voorwedstrijd plaats voor eerdergenoemde turnsters. Na de derde voorwedstrijd op 15 maart zal bekend worden wie van de turnsters zich geplaatst heeft voor de Regiofinale.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie