3 december 2013 om 00:00 Nieuws

Kaarsen Menorah ontstoken

Grootste Joodse kandelaar ter wereld

NIJKERK - Vorige week woensdagavond zijn de eerste twee Chanoekakaarsen op de nieuwe Menorah. De negenarmige kandelaar is volgens velen de grootste ter wereld.

door Henk Brinkman

Het aansteken ging niet helemaal vanzelf. Onder toeziend oog van meer dan 1000 toeschouwers uit het hele land werd eerst de Israëlische ambassadeur in Nederland, Haim Divon, met een hoogwerker naar boven gebracht om de middelste kaars, de Sjamasj, aan te steken. De Nederlandse Opperrabbijn Binjomin Jacobs gunde die eer aan de ambassadeur, omdat de sjamasj op het hoogste punt van de Menorah is geplaatst op een hoogte van 12 meter. De ambassadeur kon niet weigeren, maar het was duidelijk dat hij het een twijfelachtige eer vond. Daarna ging de opperrabbijn zelf omhoog om de eerste van de acht andere kaarsen te ontsteken. Vanwege de wind waren daar meerdere pogingen voor nodig. Jacobs vertelde intussen het verhaal over het ontstaan van het Chanoekafeest in 164 voor Christus. Een klein legertje Joden veroverde de tempel op een grote overmacht aan Griekse legers. In de Joodse tempel is het branden van de Menorah, de negenarmige kandelaar, van groot belang. De Joden hadden echter slechts olie voor één dag. Om nieuwe koosjere olie te bereiden, hadden zij acht dagen nodig. Tot hun verwondering bleef die ene kaars toch 8 dagen branden. Het verhaal is te lezen in het apocriefe Bijbelboek over de Makkabeeën. Dat vormde het ontstaan van het feest van Chanoeka, voor de Joden het feest van de komst van het licht.

Woensdag spraken ook CU-leider Arie Slob en SGP-Kamerlid Roelof Bisschop. Zij spraken over de diepe verbondenheid tussen Nederland en het joodse volk. Ook burgemeester Gerard Renkema sprak daarover en memoreerde de Joodse gemeenschap die gedurende twee eeuwen een belangrijke rol heeft gespeeld in de Nijkerkse geschiedenis. Hij vertelde over de struikelstenen die herinneren aan de Joodse inwoners van Nijkerk die in de oorlog vrijwel allemaal zijn vermoord in Duitse concentratiekampen.

Ds. Willem Glashouwer sprak over de overeenkomsten tussen de tijd van de Makkabeeën en de huidige tijd. Joden werden niet vervolgd, maar mochten niet koosjer slachten of hun pasgeboren jongetjes besnijden. Volgens Glashouwer een uitvloeisel van het Griekse humanistische denken. In de westerse wereld worden nu dezelfde kwesties aan de orde gesteld. Sommige zien koosjer slachten als dierenmishandeling en besnijden als mishandeling van kinderen. Hij sprak van verbondenheid tussen christenen en Joden en wenste iedereen een gezegend Chanoeka en een gezegend Kerstfeest, beide feesten gaan volgens Glashouwer over het licht dat van God komt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie