Duurzame kaarsen

27 november 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - In deze donkere dagen brengen kaarsen veel gezelligheid in de woonkamer. Veel mensen weten niet waar ze bij het kopen van kaarsen op moeten letten. Kaarsen kunnen geur- en kleurstoffen bevatten, sommige kaarsen walmen giftig roet. Ook zijn er kaarsen op de markt die gemaakt zijn van palmolie, afkomstig van plantages waar pesticiden gebruikt worden en die aangelegd zijn ten koste van het regenwoud. Zorgen zijn er ook ten aanzien van de arbeidsverhoudingen op deze plantages.

De Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RSPO), een platform waarvan onder andere het Wereld Natuur Fonds en Oxfam/Novib deel uit maken, houdt zich bezig met het duurzaam vervaardigen van palmolie. Het RSPO heeft 39 criteria vastgesteld voor de productie van duurzame palmolie. Zo mogen nieuwe plantages niet in plaats van regenwouden komen en moeten de rechten van lokale bewoners en werknemers gerespecteerd worden. Ook moet de leefomgeving van bedreigde diersoorten in stand gehouden worden. De kaarsen die gemaakt zijn van door het RSPO gecertificeerde palmolie hebben bovendien een langere brandtijd dan kaarsen gemaakt van paraffine. Ook dat draagt bij aan de duurzaamheidsfactor.

Deze eerlijke en duurzame kaarsen worden verkocht in de Wereldwinkel. Ze zijn er in allerlei vormen en maten: stomp-  en dinerkaarsen en bijvoorbeeld de pebbleskaarsen in de vorm van keien.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie