Station Hoevelaken opgenomen in kwartiersverbinding

27 november 2013 om 00:00 Nieuws

HOEVELAKEN - De provincie Gelderland voert momenteel een haalbaarheidsstudie uit naar invoering van een kwartiersdienst op de héle Valleilijn (Amersfoort-Ede). Intussen kondigt vervoerder Connexxion aan vanaf 15 december station Hoevelaken al op te nemen in de reeds bestaande kwartiersverbinding Amersfoort-Barneveld Centrum.

door Hans-Lukas Zuurman

De studie van de provincie richt zich op het deeltraject Barneveld Centrum-Ede, zo bevestigt woordvoerder Loes Neve desgevraagd. ,,ProRail heeft inmiddels een eerste 'scan' gedaan. De studie loopt nu en we verwachten dat we in het voorjaar van 2014 de resultaten hebben.'' De rijksoverheid ondersteunt het onderzoek met een financiële injectie van één miljoen euro, bevestigt Neve.

Op dit moment rijdt de Valleitrein al elk kwartier tussen de stations Barneveld Noord, Barneveld Centrum en Amersfoort. Op deze route ligt ook het vorig jaar in december geopende station Hoevelaken. Volgens vervoerder Connexxion is de belangstelling op dat nieuwe station groot. ,,We merken de groei aan reizigers'', reageert woordvoerder Herman de Gooijer van Connexxion. ,,Mensen zien dat de bereikbaarheid van Amersfoort aanzienlijk verbeterd wordt en files omzeild kunnen worden. We hebben daarom besloten om Hoevelaken vanaf 15 december ook op te nemen in de kwartiersdienst op het traject Amersfoort-Barneveld Centrum en vice versa. ProRail heeft hiervoor recent toestemming gegeven.''

De Gooijer reageert instemmend op de haalbaarheidsstudie van de provincie Gelderland om ook van het laatste deel van het Valleitrein-traject een kwartiersdienst te maken. ,,Het is al langere tijd onze wens de kwartiersdienst verder uit te breiden richting Ede, maar dat heeft nogal wat consequenties'', vertelt de woordvoerder. ,,Voor uitbreiding is een verdubbeling van het spoor nodig en dat kost geld. Tevens zijn er de nodige inspraakprocedures mee gemoeid. Provincie en spoorwegbeheerder ProRail gaan daarover. Maar van ons als vervoerder is een kwartiersdienst op het héle traject een serieuze wens. En het is aangetoond dat een verdubbeling van de frequentie een autonome groei van reizigers tot gevolg heeft.'' Connexxion pleit daarnaast ook voor het doortrekken van de Valleilijn in de richting Arnhem en Utrecht. ,,Dat maakt deze openbaar vervoersverbinding nóg aantrekkelijker'', aldus De Gooijer.

Wat door de Nederlandse Spoorwegen als onbeduidend 'kippenlijntje' werd beschouwd dat in haar ogen beter kon worden opgeheven, werd op 10 december 2006, daartoe gestimuleerd door de provincie Gelderland, door Connexxion overgenomen en omgevormd tot een goedlopende lijn. Dat gebeurde onder meer door meer ritten per uur te rijden. In het eerste half jaar groeide het aantal reizigers met twintig procent. De laatste cijfers zijn van de periode 2010-2012 waarin Connexxion een groei van tien procent aan reizigers noteerde. Voor 2013 zijn de exacte gegevens nog niet bekend, aldus De Gooijer.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie