Wijkagent schrikt van nonchalance inwoners

19 november 2013 om 00:00 Nieuws

'Maak het inbrekers moeilijker'

NIJKERK - ,,Het is altijd weer triest als je een aangifte van inbraak moet opnemen en er zijn weer waardevolle spullen verdwenen. Vooral zaken met een emotionele waarde, zoals sieraden die je van je ouders of grootouders hebt gekregen." Wijkagent Gerard van Doorn kan er nog steeds niet aan wennen. Hij wil mensen tips geven om inbraken te voorkomen.

door Henk Brinkman

,,Je hoort natuurlijk vaak de kritiek, dat opgepakte inbrekers sneller weer op straat staan, dan wij onze papieren in orde hebben." Hij begrijpt het wel, maar wijst erop dat de politie zonder de medewerking van gewone mensen in de wijk niet zo heel veel kan. ,,Die mensen zijn onze oren en ogen." Van Doorn verdeelt inbrekers in categorieën. ,,Er zijn de snelle jongens op hun scootertjes, maar Nijkerk ligt ook langs de snelweg. Er zijn inbrekers die van buitenaf komen. Voor hen is Nijkerk aantrekkelijk omdat je relatief snel weer op de snelweg zit en weg bent. Maar die criminelen komen vaak eerder al kijken, waar zij het beste een kraak kunnen zetten. Observatie, dus. Als mensen dat nou eens zouden rapporteren. Melden dat zij een auto in de straat zien, die ze niet kennen. Noteer dat kenteken maar. Wellicht kunnen wij er wat mee."

Laconiek

Maar Van Doorn ziet op zijn rondes per fiets door de wijken ook dat veel mensen laconiek met beveiliging omgaan. ,,Poortdeuren, die open staan. Of keukendeuren die niet op slot zijn. Ik ben wel eens achterom naar binnen gelopen. Even later kwam er iemand de trap af, maar ik had allang met iets waardevols weg kunnen wezen. Een laptop die op tafel staat, bijvoorbeeld."

Van Doorn signaleert ook onoverzichtelijke situaties met bomen en struiken die behoorlijk uitgroeien, waardoor criminelen zich makkelijker aan het zicht kunnen onttrekken. ,,Ik zie struiken die hoog zijn uitgegroeid, waardoor de huizen daarachter helemaal uit het zicht verdwijnen. Een inbreker kan daardoor makkelijker zijn slag slaan. Of struiken in parken die zo breed uitgroeien dat mensen met kwade bedoelingen zich makkelijk kunnen verschuilen. En achterpaden langs woningen zijn vaak niet verlicht en ook niet halverwege afgesloten. Dat zijn ideale vluchtroutes voor inbrekers of vandalen."

Gerard van Doorn schrikt af en toe van de nonchalante houding van mensen. ,,Dan zeggen ze, als ik advies geef, dat de verzekering toch wel betaalt. Dat is zo, maar emotioneel waardevolle zaken, krijg je niet terug. Terwijl je het inbrekers toch een stuk lastiger kunt maken. Die kijken alleen naar het gemak waarmee ze binnen kunnen komen. Anders gaan ze wel een deurtje verder."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie