Randverschijnsel

19 november 2013 om 00:00 Nieuws

Dat eeuwige gezeik......

Lokale politieke partijen vallen in deze pre-verkiezingstijd bijna over elkaar heen van enthousiasme en geldingsdrang als het gaat om steunbetuigingen aan de plaatselijke ondernemers. De ondernemers verdienen een benadering die het hen mogelijk maakt geld te verdienen, werkgelegenheid te scheppen, kortom, we willen in Niekark een ondernemersklimaat waarin het 'goed ondernemen' is. Want dat veel ondernemers het water aan de lippen staat is wel duidelijk. Daarom is minder regelgeving, minder overheid en minder betutteling een luid geuite wens van veel politieke partijen. Of dat in de praktijk ook gaat lukken is zeer de vraag. Als puntje bij paaltje komt is er altijd wel een regel om zaken te dwarsbomen, duikt er heus wel een boa vanachter een boom op om te handhaven, wil de politiek toch wel liever één of meerdere vingers in de pap enz. De jaren geleden ingezette deregulering (minder regels, minder papier, minder nota's) kwam tot op heden nooit uit de verf. Integendeel, het leek een aanzet om juist meer wet- en regelgeving uit te spuwen en het de burgers moeilijker te maken dan ooit. Want zijn het niet juist de politici die altijd maar weer vragen om beleidsnota's en nadere uitwerkingen op papier, liefst opgesteld door (dure) externe adviseurs omdat vreemde ogen nu eenmaal dwingen en de gemeente de specifieke kennis (kennelijk) niet in huis heeft. Al die regels, de burgers worden er gek van. Let wel, zonder regels wordt het ook een wanorde van jewelste, laat dat duidelijk zijn, juist daarom zou het al mooi zijn als daadwerkelijk wordt gezocht en gestreefd naar de welbekende gulden middenweg. Die is nog steeds niet gevonden. Daarom is het de hoogste tijd voor alle politieke partijen om in de komende jaren werk te gaan maken van 'minder regels' en 'minder gemeentelijke bemoeienis en betutteling'. Immers, het is de politiek zelf die hier al jaren om roept. Doe het dan ook.

Een voorbeeld is de regelgeving over het sluitingsuur van de horeca in de weekends. Al jaren wordt hier moeilijk over gedaan. Jaren geleden ging het nog over de zondagsheiliging. Op zaterdagnacht alles voor middernacht dicht en liefst iedereen voor twaalf uur 's nachts op één oor. Die tijd hebben we gehad. Sluiting rond middernacht werd 01.00 uur, 02.00 uur, 03.00 uur. De tijden veranderden. Of we het leuk vinden of niet. Zondag is zondag. Of het nu één minuut over twaalf is of 05.17 uur. Een groot festival dat afgelopen weekend in The Centraldome (Hart van Holland) werd gehouden trok veel publiek maar moest de mensen de straat opsturen op een tijdstip waardoor Niekark in den lande tot een achtergebleven gebied wordt verklaard. Waarom niet gewoon aanpassen aan landelijk geldende sluitingstijden. We zijn Niekark en willen ons toch graag presenteren als een moderne gemeente. Niet dan?

We leven nu eenmaal niet meer in de jaren 60. Het uitgaanspatroon is veranderd. En........al die politieke partijen in Niekark willen toch zo graag de plaatselijke ondernemers steunen! Die verdienen toch een meedenkende lokale overheid! De politiek wil toch niet betuttelen! Die wil toch dat de ondernemer zijn geld verdient, belangrijk is voor de lokale economie en voor de werkgelegenheid! Nou dan! Begin dan heel simpel en wordt het als raad eens over de versoepeling van het sluitingsuur. Heel makkelijk, gewoon doen.

Dan zijn we tenminste in één keer van dat eeuwige gezeik af!

Cactus

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie