13 november 2013 om 00:00 Nieuws

‘Het is soms wel erg koud’

Eerste stap naar toekomst in het groen

NIJKERK – Het was een feestelijke bijeenkomst voor de tien deelnemers, die na een periode van baanloosheid een opleiding mochten gaan volgen en een baan hebben. Zij kregen een certificaat als bewijs dat hun opleiding succesvol verloopt. Voor wethouder Geert Horst was het belangrijk om te zien dat een re-integratietraject ook leidt tot werk.

door Henk Brinkman

Het gaat om een project waarbij meerdere doelen van gemeentelijk beleid samenkomen. De gemeente wil mensen die moeilijk aan werk komen en daardoor aangewezen zijn op een uitkering naar de arbeidsmarkt leiden. Maar de gemeente wil ook duurzaamheid bij et inkopen van diensten. Wethouder geert Horst: ,,Bij de aanbesteding van het groenonderhoud hebben we in het bestek opgenomen dat het bedrijf dat de zich inschrijft voor het werk ook mensen met een afstand naar de arbeidsmarkt in dienst neemt en een opleiding biedt.” Bureau Sight Landscaping uit Harderwijk heeft die uitdaging opgepakt. Regio directeur Henk Vrijhof van Sight maakt duidelijk dat het niet om verdringing gaat of om goedkope arbeid voor zijn bedrijf. ,,Wij willen ook onze sociale betrokkenheid tonen, door deze mensen een vakopleiding te bieden. Daarom hebben wij ook ingeschreven voor deze klus van de gemeente Nijkerk. Het gaat om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die zonder re-integratie-ondersteuning moeilijk aan een baan komen.” Wethouder Horst ziet het voor de betrokken mensen als een ,,prachtige opstap naar een verdere carrière.”

Vrijhof is ook eerlijk over de economische motieven voor zijn bedrijf. ,,De wintermaanden zijn voor ons een moeilijke periode. Maar in nauwe samenwerking met de gemeente krijgen we ook dan klussen toegeschoven, waar deze mensen aan kunnen werken.”

De geslaagden zelf tonen zich stuk voor stuk blij met de geboden kansen. Zij volgen een opleiding tot Medewerker Natuur en Leefomgeving. Een drie jaar durende opleiding, waarbij zij één dag per week naar school gaan. Daarmee worden hun kansen op de arbeidsmarkt vergroot. In de opleiding wordt aandacht besteed aan veiligheid. Een belangrijk aspect bij het werken langs de openbare weg. Maar ook gingen zij onder leiding van Helicon Opleidingen aan de slag met het inhoudelijke deel van de opleiding: plantenkennis, onderhouden van het groen, omgaan met flora, fauna en gereedschappen. De opgedane kennis werd meteen in de praktijk gebracht. Aan het eind van dit gedeelte hebben alle deelnemers een proeve van bekwaamheid afgelegd en zijn zij allemaal geslaagd voor dit onderdeel. Vorige week kregen zij hun certificaat.

Chris Klopman (57) is blij de opleiding te kunnen volgen, al plaatst hij wel een kanttekening. ,,In de winter is het soms wel erg koud, hoor.” Hij is er eerlijk over dat dit werk en deze opleiding niet direct zijn eerste keus waren. Hij vertelt over zijn eerdere ervaringen om werk te vinden. ,,Veel werkgevers stellen onmogelijke eisen. Je moet een opleiding hebben en veel ervaring in het werk, maar wel jong zijn. En voor werkgevers ben je al gauw te oud.”

advertentie
advertentie