Randverschijnsel

11 november 2013 om 00:00 Nieuws

'In je eigen voet schieten'

Afgelopen dagen bekeek ik twee interviews die Ely Hackmann had met respectievelijk DE Lokale Partij (met de nadruk op DE, niet te verwarren met Douwe Egberts, maar om aan te geven dat dit DE lokale partij is waar we het als Niekarkers mee moeten doen en op mogen vertrouwen) en eentje met wethouder Bert de Graaf (57) die er mee gaat stoppen.

Om met DE Lokalen te beginnen, dat gaat het niet worden. Hoe jammer we dat ook moeten vinden, want een goede lokale partij kan een belangrijke rol vervullen in de plaatselijke politiek, maar deze lokale partij kunnen we beschouwen als kansloos. Dat ligt niet aan Patricia van der Hurk en zeker niet aan Aart Klompenhouwer. Bevlogen politici die denken voort te kunnen borduren op de stoffelijke resten van wat nog niet zo lang geleden een politieke Niekarkse factor was, maar die daar niet in gaan slagen, zo vrees ik. Tijdens het interview zit er nog een derde lokale politicus aan tafel: Willem de Bouter. Willem de wie...? Willem de Bouter. Nadat Willem een poging heeft gewaagd om in twee zinnen wat 'oud lokaal zeer' van tafel te vegen (hij heeft het in goed Niekarks over 'water under the bridge') zorgen Patricia en Aart er voor dat Willem niet meer aan het woord komt. Willem snapt de interventie en beperkt zich de rest van het interview tot instemmend ja-knikken. Willem aan het woord, dat zou deze presentatie van DE Lokale Partij geen goed doen, zo zie Patricia en Aart denken. DE nieuwe Lokalen gaan in ieder geval goed luisteren naar de burgers. Een verkiezingsprogramma is volgens Patricia niet nodig. Een leeg A-viertje is genoeg en als zich zaken aandienen dan zullen DE Lokalen er bovenop springen.........Ook is DE nog op zoek naar Niekarkers die zich bij hen willen aansluiten en die nu of in de toekomst wat kunnen betekenen. Jongelui zijn ook van harte welkom. Die kunnen nog wat leren van de 'ouwe rotten'. Hopelijk slaagt DE er in nog enkele aansprekende en bekwame Niekarkers aan zich te binden want die zullen ze hard nodig hebben. Een lokale partij zonder verkiezingsprogramma. Wat mag je daar van verwachten. Natuurlijk weten we allemaal dat verkiezingsprogramma's meestal loze beloften, vage kreten en niet realiseerbare doelen bevatten. Maar een leeg A-viertje? Dat neigt naar gemakzucht en een gebrek aan visie. Dan kun je deze lokale politieke groepering beter DE Opportunistische Partij (DOP) noemen. Neem nog een bakkie leut.........

In het andere interview geeft Bert de Graaf aan dat hij er na de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 mee stopt. Hij wekt de suggestie dat hij misschien al wel een nieuwe bestuurlijke functie op het oog heeft. Niet bij een bouwbedrijf of defensie, nee, dan moeten we denken aan de zorg. Ik kan me niet voorstellen dat de VVD blij is met het vertrek van De Graaf. De kiezers ook niet. En De Graaf ook niet. Op De Graaf als wethouder is weinig tot niets aan te merken. Althans, ik kan me voorstellen dat de Niekarkers daar zo over denken. Zou het wellicht zo kunnen zijn dat er binnen de VVD een machtsstrijd heeft plaatsgevonden? Dat De Graaf toen heeft gezegd: 'bekijk het lekker, ik red me wel'. Hoe ambitieus is de Hoevelakense Marly Klein? Aast zij op de wethouderszetel van De Graaf. Laten we het niet hopen. De geluiden uit het Hoevelakense over haar korte wethoudersperiode zijn niet bepaald positief. Bovendien, we moeten nog maar eens zien of de VVD bij de gemeenteraadsverkiezingen wel zo goed zal scoren. Als de landelijke trend ook in Nijkerk opgeld doet dan krijgt de VVD het zwaar. En daarom is het juist zo jammer dat De Graaf stopt. Dit kan de lokale VVD niet gebruiken. Met een ervaren wethouder kun je goede sier maken, nu is die troefkaart verspeeld. Met Marly als potentiële wethouderskandidaat is de eerste tekst voor een VVD affiche snel bedacht: Met Klein wordt ook de VVD 'klein'. De Lokale VVD zou zich juist ook als 'lokale partij' moeten afficheren en presenteren, met een beetje 'Wilderiaanse' programmapunten en aansprekende personen op de lijst. Het vertrek van Bert de Graaf zal andere partijen in de kaart spelen, zo luidt mijn voorspelling. Een typisch geval van 'in je eigen voet schieten'.

Cactus

advertentie
advertentie