11 november 2013 om 00:00 Nieuws

Aan de redactie van De Stad Nijkerk

Geachte heer/mevrouw,

Namens de commissie Vorming en Toerusting te Nijkerk wil ik u vriendelijk verzoeken de bijgevoegde kopij op te nemen in De Stad Nijkerk van woensdag 13 november 2013.

In de bijlage vindt u de voorgestelde kopij, die gaat over: de glaskunst van Chagall.

Alvast bedankt voor uw medewerking.

Met vriendelijke groet,

G.H. van den Berg, lid van de commissie Vorming en Toerusting Nijkerk, uitgaande van de gereformeerde kerk, de hervormde Vredeskerk en de plaatselijke rooms-katholieke kerk te Nijkerk.

ghvandenberg@hetnet.nl , GHBerg@kpnmail.nl <mailto:GHBerg@kpnmail.nl>

Bizetlaan 29

3862 GR Nijkerk

telefoon: 033-2453482

________________________________

Bij aankomst bij de Koninklijke BDU is dit bericht gecontroleerd op de aanwezigheid van virussen.

________________________________

Fonkelingen van de Geest

Dinsdag 19 november om 20.00 uur in het Parochiehuis St. Jan, Holkerstraat 36, zal Ruud Bartlema uit Soest een inleiding verzorgen over de glaskunst van Chagall.

De glasramen die de Franse schilder van Russische afkomst, Marc Chagall, maakte getuigen stuk voor stuk van een grote geïnspireerdheid door de Bijbelse verhalen. Of het nu de ramen in de synagoge van het Hadassa-ziekenhuis in Jeruzalem zijn (de twaalf zegeningen van Jacob), of die in de kathedraal van Metz, Reims of Mainz, steeds opnieuw worden de mensen getroffen door de intense fonkeling van het gekleurde glas en de grote poëtische kracht waarmee Chagall de verhalen van de schepping en die over Mozes, Abraham, de aartsmoeders en de psalmen van David uitbeeldde.

Hier is een bevlogene te zien, die zich zelf geraakt wist door het Mysterie in het mensenbestaan en daar op fenomenale wijze uitdrukking aan gaf.

In de presentatie van de ramen door Ruud Bartlema ligt het accent op de glasramen van de St. Etienne kathedraal in Metz en op Chagall’s grootste glasraam, dat in het Lotharingse Sarrebourg te zien is.

Ruud Bartlema is beeldend kunstenaar en leraar joodse mystiek en woont en werkt in Soest. Hij houdt zijn lezing aan de hand van een presentatie in beelden.

Belangstellenden zijn van harte welkom. De entree bedraagt ? 3,- per avond en de organisatie ligt in handen van de commissie Vorming en Toerusting Nijkerk uitgaande van de plaatselijke rooms-katholieke kerk, de hervormde Vredeskerk en de gereformeerde kerk.

advertentie
advertentie