Ewoud Boom wereldtopper in de mensport

11 november 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Hij was al zeven keer Nederlands kampioen geweest, maar die prestaties halen het niet bij de medaille die hij vorig weekend om mocht hangen. De Nijkerkse menner Ewoud Boom werd namelijk wereldkampioen in het Franse Pau in de categorie tweespan pony's. De medailleteller van Boom kwam zelfs op twee gouden plakken te staan, want ook de landenwedstrijd werd door het Nederlandse team gewonnen. De Nijkerker, die vorige week bij zijn menclub De Lange Boom in Manege Luxool in het zonnetje werd gezet, vertelt over zijn route naar mondiaal succes.

door Gerrit Steen

Het succes van Boom is niet aan komen waaien. Hij heeft er hard voor gewerkt. ,,Aan de wedstrijd gingen twee jaren van intensieve voorbereiding vooraf. In 2003 deed ik voor de eerste keer aan het WK mee en heb vanaf die periode om de twee jaar meegedaan. In 2003 werd ik vijfde, in 2005 won ik de dressuur maar ging om in de marathon waardoor ik in de achterhoede eindigde, in 2007 was ik zevende, in 2009 werd ik vijfde en in 2011 viel ik met een vierde plek net buiten de prijzen. Je ziet dat er een goede vooruitgang in zit", aldus Boom.

Eenzame hoogte

In Nederland staat de Nijkerker al lang aan de top. Boom is blij dat hij zich nu tot de wereldtop kan rekenen. ,,Ik ben tot nu toe zeven keer Nederlands kampioen geworden, wat dat betreft sta ik met name de afgelopen twee jaren op redelijk eenzame hoogte. Het WK winnen is voor mij het hoogst haalbare, daar blijf je altijd voor trainen. Het is fantastisch dat het dit jaar eindelijk gelukt is. Omdat in 2011 één van mijn drie pony's overleed, heb ik voor dit WK met een pony van Yvonne de Ruyter mogen werken. Deze pony, Dyno Stables Valdino (10 jaar) heeft aan twee onderdelen meegedaan. Verder reed ik met Romeo, 15 jaar oud en sinds 2007 bij ons en met Ferdy. Deze pony is 20 jaar oud, we hebben hem al 17 jaar, dit is de crack die aan alle WK's heeft meegedaan, dat is redelijk uniek."

Diverse onderdelen

De wedstrijd in Pau verliep niet zoals Boom vooraf gedacht had. ,,Dressuur, marathon en vaardigheid zijn de vaste drie onderdelen bij samengestelde wedstrijden, waarbij normaliter de marathon mij het meest op het lijf geschreven is. We hebben tijdens dit WK echter de dressuur en de vaardigheid gewonnen, met de marathon waren we nu derde. Aan een WK doen ongeveer 40 deelnemers mee uit 18 verschillende landen. Het is belangrijk dat je drukbestendig bent, elk foutje kan je het kampioenschap kosten. Met de landenwedstrijd hebben de we in het verleden vijf keer zilver gehaald, nu wilden we graag een keer goud, het was altijd Duitsland die voor ons stond. Dit jaar waren we oppermachtig."

Dagelijks leven

Paarden zijn de grote passie van Boom, maar zijn liefde voor dieren is nog breder, dat blijkt wel uit zijn dagelijkse werk. ,,Ik werk in het dagelijks leven op de faculteit diergeneeskunde in Utrecht. Ik heb daar heel lang in de paardenkliniek gewerkt, ben er nu als chauffeur werkzaam en haal voor alle klinieken de patiënten op, dat kunnen paarden zijn, maar ook schapen en koeien. Over twee jaar, in 2015, wordt in Breda de WK gehouden. Het doel van de bondscoach en ook van de rijders die nu hebben meegedaan is om in eigen land de titel te prolongeren. Ferdy kan misschien nog mee, ze is dan 22 en ik zal haar zeker gebruiken om andere paarden op te leiden, maar ik vrees dat het niveau dan wel wat te hoog wordt. Het opleiden van jonge paarden geeft weer een extra uitdaging is heel leuk. Meestal begint men met een jaar of vier, ik wil ze graag wat ouder hebben. Paarden van zes tot negen jaar zijn zowel geestelijk als fysiek wat sterker."

Paplepel

De paardensport slokt veel tijd van zijn tijd op, maar voor Boom is dat niet meer dan normaal. ,,In de winter trainen we wat minder, in het menseizoen tussen de 10 en de 15 uur in de week. Het is heel veel africhting en ook veel individuele training. Ik ga vaak met ze de weg op, de paarden moeten ook blij zijn, je moet ze niet alleen in de manege laten lopen. Ik heb het werken met paarden met de paplepel ingegoten gekregen. Mijn vader werkte als kleine jongen al met paarden. Als docent veehouderij en dierverzorging op het Groenhorst College is hij altijd iets met deze dieren blijven doen. Toen de landbouwschool twee pony's kocht, ging mijn vader er in zijn vrije tijd mee mennen. Op een goede dag ben ik er zelf mee gaan rijden. In 2003 vond het allereerste WK Ponymennen plaats. Ik eindigde bij de beste tien van Nederland en werd uitgezonden naar het eerste WK in Oostenrijk. Daar werd ik vijfde. De pony's werden gekocht van de landbouwschool en later vervangen door andere dieren. Ze kregen wel onderdak bij de landbouwschool en worden nog steeds gebruikt bij de lessen dierverzorging."

Team

De Nijkerker staat er bij het beoefenen van zijn sport verre van alleen voor. Boom: ,,Je hebt een team van mensen nodig. Ben Elbertsen is de groom van de marathon, dat wil zeggen de rechterhand van de koetsier die achterop meehelpt om de wagen in het goede spoor te houden. Ook bij de dressuur zit er iemand achterop de kar, dat is altijd mijn vrouw. We rijden regelmatig wedstrijden in Tsjechië, Frankrijk, Duitsland en Engeland. Mijn vader rijdt nu geen wedstrijden meer, hij is bondscoach geweest van de vierspanpaarden en nu gediplomeerd internationaal jurylid.. Wij hebben voor deze sport de hele familie nodig, er staat een heel team achter mij hoor, anders kun je het echt niet op deze manier doen."

Ieder jaar wordt er op de manege van de familie Boom een grote binnenwedstrijd gehouden, dit jaar is dat op 21, 22 en 23 november

advertentie
advertentie