Geen lastenverhoging in 2014

5 november 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - De gemeentelijke begroting voor 2014 kan rekenen op steun van de gemeenteraad. De fractie van PRO21 stemde tegen de begroting, omdat de begroting volgens Jan Duijnhouwer ,,de verkeerde visie uitstraalt." Lokaal Belang steunde de begroting. Woordvoerder Aart Klompenhouwer. ,,De begroting bevat geen visie. Daarom kunnen wij deze steunen."

door Henk Brinkman

In recordtijd werd de begroting door de gemeenteraad besproken. In normale omstandigheden trekt de raad daar een middag en een avondsessie voor uit. Nu werd binnen twee uur de discussie afgehandeld. Ook al omdat de begroting geen vergaande besluiten bevatte. In maart vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. In de campagne zullen bezuinigingsvoorstellen een grote rol gaan spelen. Een nieuwe gemeenteraad kan daar dan keuzes in maken. Er werden ook maar twee moties en één amendement ingediend.

Een amendement van CDA en CU-SGP bepleitte compensatie van de verhoging van het rioolrecht door verlaging van de OZB. Hugo Doornhof stelde dat de coalitie beloofd heeft de lasten niet te laten stijgen en dat daarom de motie werd ingediend. De overige partijen keerden zich tegen de motie. Aart Klompenhouwer (LB) had uitgerekend dat het de inwoners 1 euro zou schelen. Zelfs coalitiepartner VVD steunde het voorstel niet. Het amendement werd alleen gesteund door indieners CDA en CU-SGP en aangenomen.

Een motie om extra geld uit te trekken voor een betaalde coördinator bij vrijwilligersorganisatie UVV kreeg raadsbrede steun. Daarvoor werd 12.000 euro uitgetrokken. Volgens de woordvoerders van alle partijen is een krachtige ondersteuning van vrijwilligersorganisaties hard nodig nu het kabinet steeds meer een beroep doet op inschakeling van vrijwilligers bij zorgtaken.

Een tweede motie om onderzoek te doen naar het gebruik van zonnepanelen op geluidswallen en geluidsschermen werd eveneens raadsbreed gesteund. In de motie werd ook stelling genomen tegen plaatsing van windmolens op het verkeersplein Hoevelaken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie