Verdwijnt verkeerspaal Botter?

5 november 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK – Het is nog de vraag of de verkeerspaal tussen de Botter en de Valeriaan wordt verwijderd. Wethouder geert Horst gaat zich bezinnen op een nieuw besluit, nadat de gemeenteraad een motie van Christien Zeldenrust had aangenomen, waarin het college werd opgeroepen de paal te verwijderen.

door Henk Brinkman

De beweegbare paal kent een lang verleden. De paal werd destijds aangelegd bij de bouw van de wijken Kamers en Boerderijakkers en was bedoeld om sluipverkeer door de woonwijken te voorkomen. De Arkemheenweg was destijds nog niet gereed. De paal zorgde diverse keren voor nieuws omdat de ene keer een taxi de sluiproute nam en door de omhoogkomende paal werd getroffen. Ook gebeurde het enkele keren dat ambulances er niet langs kwamen. Uit onderzoek bleek dat de ene helft van de bewoners de paal weg wilden hebben en de andere helft juist niet. De toenmalige wethouder Henk Lambooij zegde toe dat de paal zou verdwijnen als de Arkemheenweg gereed zou zijn en de Holkerweg opnieuw ingericht. Dat is inmiddels afgerond, maar het college besloot onlangs de paal te laten staan.

Christien Zeldenrust (CDA) herinnerde in een motie aan de toezeggingen van destijds. Ook wees zij op verkeersonderzoek waaruit blijkt dat het verkeersaanbod op de Holkerweg is gehalveerd. Maar inspreker de heer Hemeltje liet weten dat de paal tot lagere inbraakcijfers heeft geleid. Ook vrezen bewoners van de wijk Boerderijakkers meer verkeer. Hij voelde zich door de motie voor paal gezet, zei hij.

Wethouder Geert Horst trachtte de raad te overtuigen dat de paal moest blijven staan. Volgens hem heeft een onderzoek onder omwonenden uitgewezen dat de meerderheid de paal wil behouden. Ondanks zijn pleidooi kreeg de motie van Zeldenrust steun van de raad. Horst zei in reactie daarop dat hij zich op de motie gaat bezinnen. ,,Ik moet een nieuw verkeersbesluit nemen, waar beroep tegen kan worden aangetekend. Dat kan ertoe leiden dat we over tien jaar nog steeds over deze paal spreken.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie