’t Blokhuus slaat spijker op kop met Unica

4 november 2013 om 00:00 Nieuws

HOEVELAKEN - Wat wil je later worden als je groot bent? Een bekende vraag als je nog te jong bent om echt te weten wat je wilt, wat je talenten zijn en welke ambities je hebt. De nieuwe directeur van Unica Installatietechniek Hoevelaken, Erol Aksoy, kan daarover meepraten: ,,Als je dit vraagt aan basisschoolleerlingen zullen er weinig zijn die hun vinger opsteken en zeggen: elektromonteur of loodgieter. Terwijl er juist veel vraag is naar goed opgeleide vaklieden in de techniek en die daar dus op termijn goed hun brood mee kunnen verdienen. Ze kiezen nu eerder voor - in hun ogen - “schone” beroepen en associëren installatiewerk en andere technische vaardigheden met werk waar je vies van wordt.”

Vorig jaar organiseerde Lions Hoevelaken voor het eerst een Beursvloer, waarin matches worden gezocht tussen maatschappelijke instellingen en lokale ondernemingen. De Hoevelakense basisschool ’t Blokhuus zocht een onderneming die een technieklokaal kon inrichten. Directeur Jos Berens van ’t Blokhuus: ,,Unica is één van de lokale partijen die letterlijk heeft meegebouwd aan de ontwikkeling van het technieklokaal. De werkzaamheden hebben we bewust laten plaatsvinden onder schooltijd. Juist dat is interessant voor de leerlingen, zodat ze zien hoe een bouwproces verloopt. We kunnen nu onze leerlingen vertrouwd maken met techniek én ze tegelijkertijd al op jonge leeftijd na laten denken over duurzaamheid en innovatie. Als zij er op de basisschool mee kennismaken, gaan ze als ze ouder worden er als vanzelfsprekend bewuster mee om. Want het zit er dan al in.”

De link met de jeugd die de toekomst heeft ziet Erol Aksoy van Unica eveneens: ,,De pay-off van Unica is niet voor niks 'Samen maken we de toekomst'. En op wie is dit meer van toepassing dan op de jeugd? Al jaren stagneert de aanwas van nieuwe leerlingen voor technische opleidingen. Bijna lege klassen, die steeds vaker leiden tot sluiting. Er is een enorme vergrijzing binnen de bouw en techniek. Als we in een vroeg stadium kinderen weten te enthousiasmeren voor dit vak, kunnen we het vliegwiel weer een schwung geven.”

Over dat laatste is Blokhuus-hoofd Jos Berens hoopvol: ,,De leerlingen zijn erg enthousiast over het nieuwe technieklokaal. Het idee van een technieklokaal zat acht jaar in de pijpleiding. Nu zijn er wandcontactdozen geplaatst voor het gebruik van elektrisch gereedschap en is er tegelijkertijd rekening gehouden met veiligheid door de installatie van bijvoorbeeld nooddrukkers.”

Als Unica-directeur draagt Erol Aksoy normaal gesproken geen werkoverall, maar heeft zijn kostuum daar - op de foto aan het werk met de Blokhuus-leerlingen - even voor ingeruild: ,,We willen de leerlingen faciliteren om de techniek in de praktijk uit te voeren. Voor de hygiëne hebben we een wastrog aangelegd en er zijn zelfs oogdouches geplaatst. En afzuigkasten voor een houtwerkplek en een metaalwerkplek”. Met een knipoog: ,,Ja, goed gereedschap is het halve werk.”

advertentie
advertentie