Hospice viert vierde lustrum

4 november 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Hospice Nijkerk e.o. vierde vrijdag en zaterdag hun 20-jarig bestaan met respectievelijk een jubileum- en openingsbijeenkomst in de Fonteinkerk en een open dag in het Hospice met als thema 'Verbinding'. Burgemeester Gerard Renkema opende symbolisch de twee nieuwe gastenkamers van het Hospice, wat ruimte biedt aan zes gasten in hun laatste levensfase.

door Belinda van der Horst

,,Het Hospice wordt breed gedragen. Dat geeft ons bestaansrecht. Wij bieden liefdevolle zorg in de laatste levensfase. Het is een huis met een lach en een traan" zei Gijs Veldhuizen, voorzitter Hospice Nijkerk e.o., in zijn toespraak. Timo Ridder, Stichting Oud-Nijkerk, hield een (foto)presentatie over de historie van Huize Bethanië waarin het Hospice gevestigd is. Een verre voorouder van Ridder heeft nog in Bethanië gewoond. Het pand is ooit aan de Stichting Oud-Nijkerk aangeboden als museumruimte . Dat ging echter hun financiële draagkracht te boven.

Arkemheen

Alida van der Hout, algemeen coördinator Hospice Nijkerk e.o., vertelde dat Klaas Hoekstra, oud-directeur van zorgcentrum Arkemheen, de grondlegger van het regionale Hospice is. In 1993 werd het Hospice opgericht, met drie gastenkamers, en ondergebracht in Arkemheen. Het nieuwe Hospice , met vier gastenkamers, werd in 2008 geopend. In 2011 werd Hospice Nijkerk Thuis opgezet. Vrijwilligers bieden zorg aan mensen, in Nijkerk en Nijkerkerveen, die hun laatste levensfase thuis willen doorbrengen. "De professionalisering van de medewerkers in het Hospice is een groot goed" aldus huisarts Jan van de Kuinder. Hij noemde de zorg die in het Hospice geboden wordt "'Gekwalificeerd."

Voorstelling

Theatermaakster Nicoline van de Berg verzorgde als zuster Ada een eenakter over palliatieve zorg, getiteld 'Theater van de laatste dag'. Het gedeelte in aanloop naar het opzetten van het Hospice in haar eigen huis met 28 patiënten duurde vrij lang. Dankzij de liefdevolle zorg van Ada leefden de terminale patiënten langer en gelukkiger. Een indrukwekkend moment in de voorstelling was de ontroerende zorg die ze aan een (denkbeeldige) overleden man besteedde. Ze streek hem over zijn hoofd met een intens liefdevolle blik op haar gezicht, strikte hem een mooie stropdas om, stak kaarsen aan en zette sfeervolle muziek op. Men kon dan ook tijdens deze scene een speld horen vallen in de zaal.

Burgemeester Gerard Renkema sprak zijn waardering uit over de inzet van de vrijwilligers en de professionele medewerkers in het Hospice. "De sfeer wordt hogelijk gewaardeerd. De regionale functie is de kracht van de verbinding. De nieuwe gastenkamers zijn een mooie uitbreiding die nog meer voorziet in een behoefte." Hij opende de nieuwe gastenkamers symbolisch door een lint door te knippen. Zaterdag hield het Hospice een open huis.

advertentie
advertentie