22 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

--------------------------------------------------------------------

Bij aankomst bij de Koninklijke BDU is dit bericht gecontroleerd op de aanwezigheid van virussen.

Financiële meevaller voor Nijkerk

NIJKERK – In september heeft het kabinet de begroting vastgesteld en daarin voor een bedrag van 6 miljard euro aan bezuinigingen opgenomen. De gemeente had daar met het opstellen van de begroting al rekening mee gehouden. Ondanks alle bezuinigingen kan Nijkerk rekenen op een meevaller van 100.000 euro voor dit jaar.

door Henk Brinkman

Er zijn ook negatieve gevolgen. In 2014 en 2015 kan het gemeentebestuur op een lagere uitkering van het rijk. In 2014 gaat het om 60.000 euro en in 2015 om 30.000 euro. In de daaropvolgende jaren lijkt de uitkering dan weer iets hoger uit te vallen.

Het college tekent daar wel bij aan de gevolgen van het nieuwe akkoord over de begroting van het rijk tussen regeringspartijen PvdA en VVD en de oppositiepartijen SGP, CU en D66 nog niet in deze brief van het kabinet is verwerkt. Dat onderhandelingsresultaat werd anderhalve week geleden pas bekend, na een wekenlange onderhandelingsronde.

Risico’s

Wel meldt het college dat er nog twee aanzienlijke risico’s zijn die in de brief van het kabinet zijn vermeld. Tot nu toe werd er vanuit gegaan dat jaarlijks 0,9 procent verhoging als compensatie voor de loon- en prijsstijgingen zou worden verwerkt. Dat kan anders uitpakken en dat is de begroting van Nijkerk concreet een risico van 500.000 euro.

Ook kan er een lager plafond worden ingesteld voor de BTW-compensatie. Dat betekent dat gemeenten voor investeringen minder BTW kunnen terugvragen. Voor Nijkerk zou dat een bedrag van 300.000 euro aan inkomsten kunnen schelen.

Verder kan Nijkerk nog een meevaller noteren van 200.000 euro voor de WMO. In mei had het kabinet een korting op die middelen aangekondigd op de zogenoemde integratie-uitkering, zonder dat daar een taakvermindering tegenover stond. Die korting bleek in strijd met eerdere afspraken en de korting is nu geschrapt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie