Regiobrandweer kost Nijkerk 2 ton

22 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - De Nijkerkse brandweer gaat vanaf 1 januari 2014 op in een nieuw regionaal korps van de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland Midden (VGGM). Voor het personeel heeft dit geen gevolgen. Wel moet de gemeente de kosten van de desintegratie betalen en die worden begroot op 420.000 euro. Die kosten kunnen door efficiencymaatregelen worden teruggebracht tot 2 ton.

door Henk Brinkman

Het proces om de brandweer onder te brengen in een regionaal korps loopt al jaren. Uitgangspunt is steeds geweest dat er lokale brandweerkazernes blijven met personeel en vrijwilligers die uit die lokale gemeenschap afkomstig zijn. Het lokale karakter wordt nog verder versterkt door het voortbestaan van de brandweerverenigingen met hun eigen cultuur en identiteit. Ook de jeugdbrandweer blijft lokaal georganiseerd.

De brandweerlieden die nu op de kazernes in Nijkerk en Hoevelaken werken, hetzij in dienstverband, hetzij als vrijwilliger, krijgen per 1 januari 2014 eervol ontslag en treden vervolgens in dienst bij de VGGM. De gebouwen in Nijkerk en Hoevelaken waar de brandweer is gehuisvest, blijven eigendom van de gemeente Nijkerk, maar worden in gebruik gegeven aan de nieuwe regionale brandweer. De inventaris wordt wel overgedragen aan de VGGM. Er zijn duidelijke afspraken gemaakt over de vraag wie verantwoordelijk is voor welk onderhoud, zodat daarover geen misverstanden kunnen ontstaan.

De jaarlijkse kosten voor de brandweer blijven voor de deelnemende gemeenten gelijk aan wat er nu wordt uitgegeven. De VGGM wordt gefinancierd op basis van de door de gemeente ingebrachte budgetten. Alle gemeentelijke budgetten zijn opgeteld en afgezet tegen het totaal van de kosten. Het verschil is als efficiencywinst toegewezen aan alle gemeenten naar rato van het budget. Wel heeft Nijkerk te maken met de zogenoemde achterlatingskosten. Gemeenten die relatief hoge indirecte kosten hadden, hebben nu hoge achterlatingskosten. Dat kost Nijkerk 200.000 euro. Dat was berekend op het dubbele maar door efficiencymaatregelen is dat teruggebracht.

advertentie
advertentie