Twintig jaar zorgen voor stervenden

22 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

Hospice Nijkerk is sinds december 2008 in één van de oudste gebouwen van Nijkerk, Bethanië aan de Vetkamp, gevestigd. Na een zeer succesvolle financiële actie kon het pand grondig worden gerenoveerd. Bij de financiële actie werd de hele Nijkerkse samenleving betrokken en sinds die tijd is Hospice Nijkerk een begrip. Algemeen coördinator Alida van der Hout: ,,Niet alleen in Nijkerk. Ook in Putten, Zeewolde en Bunschoten- Spakenburg kennen de mensen het Hospice Nijkerk." Onlangs zijn ook wethouders uit deze vier gemeenten samen op werkbezoek geweest bij Hospice. Alida vertelt dat de wethouders geanimeerd met elkaar in gesprek raakten en toezegden alles te zullen doen om het Hospice te ondersteunen.

NIJKERK - Het Hospice Nijkerk viert op vrijdag 1 en zaterdag 2 november twintig jaar zorg voor stervenden in Nijkerk. Dat gebeurde vanaf 1993 in het zorgcentrum Arkemheen. De laatste vijf jaar in het geheel verbouwde Huize Bethanië dat onlangs is uitgebreid met twee nieuwe gastenkamers. Op vrijdag 1 november is er een Jubileumbijeenkomst in De Fontein en op zaterdag 2 november is er een open dag in het Hospice aan de Vetkamp.

Het Hospice krijgt gemiddeld per jaar 40 gasten die de laatste dagen van hun leven daar doorbrengen, verzorgd door verpleegkundigen, maar voor al door vrijwilligers. Voorzitter van het Hospicebestuur, Gijs Veldhuizen, zegt dat ,,de vrijwilligers het verschil maken. Hun zorg is voor de gasten een wereld van verschil vergeleken met de professionele hulp in een ziekenhuis. Mensen verzuchten vaak als ze hier even op adem zijn gekomen, dat het verblijf hier zo'n rust geeft."

Het verblijf van de gasten wordt in de regel vergoed door de zorgverzekeraars. Uit die vergoedingen kunnen de kosten van de verpleegkundigen en coördinatoren worden bekostigd. Het Hospice ontvangt geen subsidies, maar moet de exploitatie betalen uit giften en bijdragen uit de samenleving. Gijs Veldhuizen ziet daar een verrassend effect.: ,,We zijn afhankelijk van bijdragen uit de maatschappij, het bedrijfsleven, de kerken. Maar door die afhankelijkheid ontstaat er juist een draagvlak. We worden gedragen door de maatschappij."

De gasten verblijven soms enkele maanden in het Hospice, maar soms ook maar enkele dagen. Alida van der Hout: ,,Dat komt soms voor, maar we merken dat ook een verblijf van maar enkele dagen al rust geeft aan gasten en hun familie."

Voor vrijwilligers kunnen het heftige ervaringen zijn om stervenden te verzorgen en hun familie op te vangen. Eén van hen, Gerda Lether, beaamt ook dat het soms intensief, maar benadrukt dat het niet altijd heel zwaar is. ,,Je veegt je voeten als je hier binnenkomt, maar ook als je weer weggaat. Je laat het dan weer achter. Het klinkt misschien gek, maar er wordt hier ook veel gelachen. Er is veel humor." Alida van der Hout: ,,Wij gebruiken ook liever niet de naam Bethanië. Dat woord heeft ook de betekenis: Huis van ellende. Dat is echt niet van toepassing." De suggestie om dan maar boven het artikel de kop: 'Twintig jaar vrolijk sterven' te gebruiken gaat Alida en Gerda echter net weer een stapje te ver.

Het Hospice Nijkerk is inmiddels een begrip geworden. Alida van der Hout: ,,Er komen gasten uit het hele land, al krijgen gasten uit deze regio wel voorrang. Als er meer aanvragen zijn dan er ruimte is, speelt ook de urgentie van de aanvrager een belangrijke rol." Om aan dat soms optredende ruimtegebrek tegemoet te komen, is een aanbouw gebouwd met twee nieuwe gastenkamers, zodat er nu zes gastenkamers zijn.

Op vrijdag 1 november wordt het jubileum gevierd met een bijeenkomst in de Fonteinkerk die in het teken staat van Verbinding. De historie van het gebouw en van de zorg voor stervenden zal worden belicht. Theatermaakster Nicoline van de Beek voert een eenakter op met als titel 'Theater van de Laatste Dagen'. Burgemeester Gerard Renkema zal symbolisch de twee nieuwe gastenverblijven openen.

Op zaterdag 2 november is en een open dag in het Hospice tussen 10 en 14 uur met rondleidingen, een film en de verkoop van artikelen om het Hospice te steunen.

advertentie
advertentie