Eerste lustrum voor Moedige Moeders Nijkerk

22 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - De Stichting Moedige Moeders Nijkerk, een organisatie die strijdt tegen drugsproblematiek, bestaat 5 jaar. Zij gaan zich richten op preventief jeugdbeleid door kinderen sociaal-emotioneel weerbaar te maken zodat ze later in hun leven gezonde keuzes maken. Recent is Moedige Moeders gestart met Pitstop; een inloophuis voor jongeren van 12 - 23 jaar. Naast gezelligheid biedt de inloop een luisterend oor voor problemen.

door Belinda van der Horst

Het bestuur van Moedige Moeders is vernieuwd en bestaat uit: voorzitter/penningmeester Wilma Bothmer van de Bunt, secretaris Ira van Dijk en de bestuursleden Jacqueline van der Groef en Coby Schouten. Daarnaast is Michel Bothmer, de echtgenoot van Wilma, nauw betrokken bij Moedige Moeders evenals 2 vrijwilligers. ,,Wat gezond is, moet gezond blijven" is de stelling van Michel.

,,In Nijkerk wordt het drugsprobleem niet herkend en er is ook geen drugsbeleid" zegt Wilma. Daarom heeft ze zelf een drugsbeleidplan geschreven. ,,Het is moeilijk om tot jongeren die drugs gebruiken door te dringen en proberen om ze van hun verslaving af te helpen. De oplossing ligt in het voorkomen van deze problemen en het vergroten van het welbevinden. We moeten jonge kinderen helpen om sociaal en emotioneel weerbaar te worden" vertelt ze.

Moedige Moeders is er groot voorstander van dat er Kanjertraining wordt gegeven aan groep 1 t/m 8 van de basisschool en klas 1 t/m 3 van het voortgezet onderwijs. De kanjermethode is een lessenserie die zich richt op de sociaal- emotionele ontwikkeling van kinderen. Door verhalen en oefeningen krijgen ze inzicht in hun gedrag en dat van de ander. Ze leren omgaan met hun gevoelens, voor zichzelf op te komen, luisteren naar anderen en conflicten op een goede manier op te lossen. De Prins Willem Alexanderschool is al een gecertificeerde Kanjerschool. ,,Met de Kanjertraining staan de leerlingen als volwassenen stabiel in het leven" stelt Wilma.

Op 1 oktober is Moedige Moeders gestart met Pitstop; een inloophuis voor jongeren van 12 - 23 jaar. Jacqueline is psycho-sociaal therapeut en stelt haar praktijkruimte beschikbaar voor het inloophuis. ,,Ik heb een praktijk in ouder en kind begeleiding en persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast werk ik in het speciaal onderwijs" vertelt ze. ,,Het inloophuis biedt gezelligheid, maar jongeren kunnen er ook stoom afblazen en met hun problemen terecht." De gratis inloop is op woensdag- en donderdag geopend van 14.00 - 17.00 uur. Een afspraak is niet nodig. Het streven is dat het inloophuis 5 middagen per week geopend is. Praktijk Pallium is gevestigd aan Corlaer 24.

In april heeft Moedige Moeders een rioolwateronderzoek laten uitvoeren op drugsgebruik. Het onderzoek wees uit dat de gemeente Nijkerk, van de 22 onderzochte steden in Europa, met cocaïnegebruik op de 10e plaats staat, met XTC op de 6e en speedgebruik op de derde plaats. Moedige Moeders betreurt het dat de gemeente niets met de uitkomst van hun onderzoek heeft gedaan. Aan omliggende plaatsen hebben zij ook het verzoek ingediend om een rioolwateronderzoek uit te voeren. ,,Niet alle gemeentes zien hier het nut van in of krijgen alle handen op elkaar. De drugsproblematiek is in ieder geval onder de aandacht gebracht" aldus Wilma.

Moedige Moeders verzorgen ook voorlichtingsbijeenkomsten over drugsgebruik op scholen van het voortgezet onderwijs. Binnenkort gaat een ex-verslaafde hieraan meewerken. Daarnaast worden er ook bijeenkomsten georganiseerd voor lotgenoten; ouders, familie en vrienden van verslaafden.

Wilma heeft minister Edith Schippers (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) een brief gestuurd met een voorstel over kostenbesparing in de zorg. Om verandering in het jeugdbeleid te bewerkstelligen moeten politiek, ouders, leerkrachten en jongeren hun inspanningen bundelen. Staatssecretaris Martin van Rijn reageerde positief op haar brief en verzocht haar om dit voorstel aan de gemeente voor te leggen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie