Evenementen organiseren eenvoudiger

17 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Inwoners van de gemeente Nijkerk hebben sinds 8 oktober meer mogelijkheden om zonder vergunning of melding een evenement te organiseren, wanneer zij aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het gaat dan vooral om evenementen die in kleinere kring en in de openlucht plaatsvinden, zoals buurtfeesten.

De grootste verandering in het nieuwe beleid is de indeling van evenementen in vier risicocategorieën. De laagste risicocategorie vraagt geen verdere aandacht, en is vergunningsvrij. De hoogste vraagt om extra zorg voor veiligheid en openbare orde. Burgemeester Renkema: ,,Ik ben blij met het nieuwe evenementenbeleid. Het wordt voor burgers makkelijker bepaalde evenementen te organiseren. Voor kleine buurtfeesten hoeven zij geen vergunning meer aan te vragen. Aan welke voorwaarde voldaan moet worden staat precies is het beleid omschreven."

Kleine ééndaagse activiteiten blijven vergunningvrij. Ook is bij bijvoorbeeld een buurtfeest of barbecue een springkussen toegestaan. Wel moet er in alle gevallen tenminste 3,5 meter van de weg vrij blijven voor de doorgang van hulpdiensten.

Voor evenementen waarvoor wel een vergunning nodig is, zijn enkele aanpassingen in het nieuwe beleid opgenomen. Zo is bijvoorbeeld het maximum aantal braderieën en markten per woonplaats losgelaten. Jaarlijks terugkerende evenementen kunnen een vergunning voor vijf jaar krijgen.

De wijziging van het evenementenbeleid maakt deel uit van het project 'Dapper', dat op vermindering van regeldruk en administratieve lasten is gericht. Het nieuwe beleid kent minder en eenvoudiger regels en vergunningen.

Wat nodig is bij het organiseren van een evenement, is op te vragen via het digitaal loket van de gemeente. Het nieuwe evenementenbeleid staat op de gemeentelijke website (www.nijkerk.eu) onder bestuur en organisatie, regelgeving, diverse beleidsregels.

advertentie
advertentie