Doe-boek combineert creativiteit met geloof

15 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

VOORTHUIZEN - Vanuit ogenschijnlijk niets iets creëren. Met haar boek ‘Inspire’ wil Marloes Gersen uit Voorthuizen haar lezers prikkelen om door creatief aan de slag te gaan, te leren op een andere manier te kijken en te zien dat alles van waarde is. Aanstaande vrijdag 18 oktober om 20.00 uur presenteert ze haar boek met een christelijke inslag in boekhandel De Wedloop aan de Kapteijnstraat in Barneveld.

Door Froukje Meerman

,,Op het strand zag ik eens een blok hout liggen. Ik keek ernaar en fantaseerde erover wat ik ermee zou kunnen doen. Het blok kan fungeren als een kaarsenstandaard, maar ik kan er ook foto’s in steken. De mogelijkheden zien in objecten, dat is wat ik wil uitdragen met mijn boek.”

Met ‘Inspire’ nodigt de 29-jarige Marloes Gersen de lezer uit om zelf aan de slag te gaan door creatieve projecten, verdiepende columns en inspirerende 29opdrachten. In het dagelijkse leven is ze docent godsdienst, Nederlands en projectles op het Corlaer College in Nijkerk, waar ze ook lesmaterialen schrijft die aansluiten bij de leefwijze van de leerlingen.

Hiervoor combineerde ze lesgeven met haar werk voor het project MEER van het Evangelisch Werkverband. Daar kwam ze in contact met de uitgever van haar boek. ,,Tijdens een brainstorm vroeg de uitgever of ik niet wat wilde schrijven. Ik gaf hem aan dat ik nog een idee had liggen, maar dat het wel heel divers was. Al heel lang wilde ik creativiteit combineren met het geloof. Veel boeken richten zich alleen op nadenken over het geloof, maar voor mij omvat het zoveel meer. Je kunt het ook ervaren door te doen. Met creatieve opdrachten en verdiepende columns verdeeld in aansprekende thema’s, wil ik subtiel inspireren. Het ligt er allemaal niet te dik bovenop. De uitgever vond het een goed idee en we gingen aan de slag.”

Van de keuze van het papier tot de vormgeving van de projecten, Marloes Gersen was van begin tot eind betrokken bij het uitgeven van haar boek. ,,De eerste maanden werkte ik het idee verder uit. Daarna schreef ik elke maand een stuk. Ook bij de vormgeving en fotografie was ik betrokken. Mijn hele huis stond op zijn kop om de projecten op de foto te zetten. Eind juli verzamelden we de teksten en in augustus zetten we de puntjes op de i van de opmaak. De zoon van de uitgever maakte de tekeningen bij de creatieve projecten en de vormgever pakte meteen de juiste stijl op. Het eindresultaat is echt precies zoals ik het in mijn hoofd had.”

Knipbladen, afvinklijstjes, kleuropdrachten. ,,Inspire is echt een doe-boek. Kleur, vouw of scheur zelfs een pagina eruit om hem op te hangen”, vertelt de Voorthuizense. ,,Voel je vrij om op je eigen manier het boek te lezen en te gebruiken. Iedereen is op zijn eigen manier creatief. Met kwalitatief goede projecten wil ik die creativiteit stimuleren. De opdrachten zijn onderverdeeld in acht thema’s. Uitgangspunt is hergebruik, maar je leert niet alleen anders naar spullen te kijken, maar ook naar jezelf en naar anderen. Naast de columns staan verwerkingsopdrachten, bijvoorbeeld energievreters. Die kleur je in, waardoor je inzicht krijgt in hoe jij je energie verdeelt. Ook zijn er grote creatieve projecten, waarmee je wat langer bezig bent.”

Als het boek is uitgelezen, nodigen een website met blog, de Facebook-pagina en Pinterest-borden uit om online verder creatief aan de slag te gaan. Ook organiseert Marloes workshops, waar deelnemers met hergebruikte materialen aan de slag gaan. De eerste vindt plaats op woensdag 30 oktober in boekhandel 29De Wedloop in Barneveld. ‘Inspire’ is vanaf nu online te koop en in onder meer de christelijke boekhandels voor14,95 euro.

Meer informatie op de website www.marloesgersen.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie