Muziekschool vraagt surseance van betaling aan

9 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Het bestuur van de Muziekschool Noordwest Veluwe heeft zich dinsdag 8 oktober genoodzaakt gezien een 'Verzoek om surseance van betaling' in te dienen bij de Rechtbank Gelderland. ,,De zes gemeenten die ons tot nu toe subsidieerden, zijn niet bereid om, zoals eerder door hen toegezegd, middelen beschikbaar te stellen waarmee wij het schooljaar 2013-2014 kunnen afmaken", meldt interim-directeur Wietse Meerman.

De colleges van de gemeenten Ermelo, Harderwijk, Nijkerk, Nunspeet, Oldebroek en Putten zien geen toekomst meer in de huidige vorm van de Muziekschool Noordwest Veluwe, meldden zijn in een schrijven aan de pers. De muziekschool heeft aangegeven een liquiditeitsprobleem te hebben en dat een faillissement dreigt wanneer dit probleem niet wordt opgelost.

De muziekschool heeft de deelnemende gemeenten verzocht dit probleem op te lossen en daarvoor extra financiële middelen beschikbaar te stellen. In 2012 is ook een liquiditeitstekort door de gemeenten opgelost. De gemeenten hebben nu besloten om geen extra financiële middelen beschikbaar te stellen aan de Muziekschool.

Liquiditeitsprobleem

De reden om het liquiditeitstekort niet op te lossen is onder meer de terugloop van het aantal leerlingen, waardoor het muziekonderwijs de huidige vorm volgens de gemeenteraden geen toekomst heeft. De regiogemeenten hebben een gezamenlijk standpunt ingenomen dat zij geen toekomst zien in de huidige muziekschool. De gemeenten zijn bovendien van mening dat het liquiditeitstekort een verantwoordelijkheid van de muziekschool zelf is. Ook de gemeenten moeten, zeker in de huidige economische tijden, op een verantwoorde manier met de middelen omgaan.

De gemeenten hechten aan duidelijkheid over de toekomst van muziekschool. Een extern rapport uit 2013 bevat het advies om te reorganiseren door af te slanken. Hiervoor is bij de gemeenten onvoldoende draagvlak. Door nu geen extra middelen beschikbaar te stellen moet de muziekschool surseance van betaling aanvragen. ,,Daarmee wordt - hoe vervelend ook voor personeel en leerlingen - de toekomst van de muziekschool duidelijk en wordt de onzekerheid beëindigd", zeggen de regiogemeenten.

De ontwikkelingen bij de de Muziekschool staan los van de toekomst (en vormgeving) van het muziekonderwijs. De gemeenten beraden zich hier individueel op.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie