Gemeentelijke training voor omgang met privacy

9 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - De 'Leertuin Privacy en Samenwerking' is woensdag 2 oktober in Nijkerk bestuurlijk van start gegaan. In dit project maken bijna vijftig partijen op het gebied van jeugdgezondheidszorg en -hulpverlening, onderwijs en andere partners binnen het 'sociaal domein' afspraken over hoe zij het best kunnen samenwerken. En hoe zij - gezien de integrale samenwerking - nog beter met het delen van gegevens om kunnen gaan.

Dit project is onderdeel van het regionale programma 'Versterken basisstructuur', waarbij een fundament wordt ontwikkeld voor een gezamenlijke, betere jeugdzorg vanaf 1 januari 2015.

Voor gezinnen met hulpvragen is het prettig om één aanspreekpunt te hebben en eenduidigheid over de aanpak van hun problematiek, ook wanneer daar meerdere instanties of partijen bij betrokken zijn. Daarom willen organisaties komen tot 'één gezin, één plan, één regisseur'. Dat vergt een andere manier van werken en goede afspraken over het delen van gegevens door betrokken partijen onderling, maar ook met het gezin zelf.

Privacy

Tijdens de eerste fase van het programma 'Versterken basisstructuur' bleek dat organisaties die zich bezig houden met jeugd binnen de Regio FoodValley privacy op zeer verschillende wijze uitleggen en toepassen. Daarom hield de gemeente Nijkerk voor de ruim honderd professionals die betrokken zijn bij hulp aan gezinnen een speciale training, waarvan 2 oktober de bestuurlijke aftrap was.

Hiermee wordt een koppeling gemaakt tussen de uitvoering en het bestuur of management van de betrokken organisaties. Gezamenlijk worden er tijdens de 'Leertuin Privacy en Samenwerking' afspraken gemaakt over wat je mag delen, op welke manier en met wie. Als dit door de gehele organisatie heen wordt gedeeld, kunnen professionals volgens de gemeente op verantwoorde wijze gegevens uitwisselen en hun taak uitvoeren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie