2 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

--------------------------------------------------------------------

Bij aankomst bij de Koninklijke BDU is dit bericht gecontroleerd op de aanwezigheid van virussen.

Voedselbank gekanteld

De Koning zegt, het kabinet roept het en de gemeentebesturen volgen braaf met het optuigen van de ?participatiesamenleving’ De samenleving moet niet op de overheid leunen, maar de eigen kracht tonen. In de zorg voor ouderen en zieken wordt er gesproken over een Kanteling van verzorgingsstaat naar een ?eigen-kracht-samenleving’.

Het lijkt erop dat de Voedselbank nu zover is gekanteld, dat deze geheel is omgekieperd. En als er geen deksel op de pakketten met voedsel meer zit, is het gevolg duidelijk. De kratten met voedselpakketten zijn deze week leeg.

Het gemeentebestuur van Nijkerk benadrukt dat de zorg voor huisvesting een verantwoordelijkheid is van de Voedselbank zelf. Vanuit die gedachte van de eigen kracht van de samenleving. Maar het bestuur van de Voedselbank wil helemaal niet leunen op de overheid. De Voedselbank wil ook geen subsidie, maar het bestuur is tegen de grenzen van de eigen kracht van de samenleving aangelopen en vraagt hulp bij het zoeken naar nieuwe huisvesting. De Voedselbank vraagt de gemeente om te bemiddelen en contacten aan te boren. Een makelaarsfunctie voor het gemeentebestuur.

Het bestuur van de Voedselbank heeft de voedselhulp ut de puinhopen van de Stichting Intro getrokken en probeert uit alle macht om er weer een goed draaiend geheel van te maken. In dienst van de samenleving. En de gemeentelijke overheid maakt daar ook dankbaar gebruik van. Cliënten van de gemeentelijke sociale dienst, die in financiële problemen zitten, worden door medewerkers van die dienst verwezen naar de Voedselbank. En veel van die gezinnen doorlopen een schuldhulpverleningstraject. Die hebben weinig, tot helemaal niets te makken en zijn volledig aangewezen op de voedselhulp. Alleen daarom al heeft ook het gemeentebestuur belang bij een goed gehuisveste Voedselbank.

Gezien de gang van zaken, houd je je hart vast als de gemeente de verantwoordelijkheid krijgt voor AWBZ-zorg en Jeugdzorg en in zogenoemde keukentafelgesprekken zal nagaan wat mensen nog zelf kunnen of wat hun kinderen, vrienden, buren nog kunnen doen. Als ook dan zo strak wordt vastgehouden aan de eigen kracht van de samenleving, ook al laat die de eigen kracht niet zien, valt te vrezen dat er veel mensen in de knel komen. Gemeentebestuurders zien die overheveling van zorgtaken een prachtige uitdaging. Het is nog maar de vraag of inwoners dat ook als een uitdaging ervaren. Een commentator voorspelde al een parlementaire enquête over enkele jaren.

Henk Brinkman

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie